

| Ingredience: | |
| celer | 1/2 bulvy |
| větší brambory | 4 ks |
| čerstvý špenát | 2 hrsti |
| cibule | 1 ks |
| plátky slaniny | dle potřeby |
| máslo | kousek |
| hladká mouka | 1,5 lžíce |
| drcený kmín | špetka |
| muškátový oříšek | špetka |
| vývar nebo voda | 1,5 l |
| sůl | dle chuti |
Polévka je grunt, jak říkávala moje babička a u nás to platí taky, o to více v zimním období, kdy se jí nejen k obědu, ale i k večeři. Už jsem mnohokrát psala o manželově lásce k polévkám, tak se tu nebudu dlouze rozepisovat. Tentokrát je na řadě jednoduchá, hustá celerová polévka plná brambor, špenátu a křupavých slaninových chipsů.
Cibuli nakrájíme najemno, brambory na kostičky a celer nahrubo nastrouháme. Na másle zesklovatíme cibuli, zasypeme ji hladkou moukou a upražíme cibulovou jíškou. Tu zalijeme studeným vývarem nebo vodou a důkladně rozmícháme. Pak přidáme celer, brambory, okořeníme kmínem a muškátovým oříškem a osolíme.
Na suché pánvi vypražíme plátky slaniny a necháme na papírové utěrce odstát přebytečný tuk.
Ke konci vaření do polévky vhodíme listy špenátu a už jen mírně povaříme, aby zavadnul.
Polévku podáváme s nalámanými kousky křupavé slaniny.