Pažitka
Název:

Celerová polévka se slaninovými chipsy


Celerová polévka se slaninovými chipsy


Ingredience:
Ingredience:
celer1/2 bulvy
větší brambory4 ks
čerstvý špenát2 hrsti
cibule1 ks
plátky slaniny dle potřeby
máslo kousek
hladká mouka1,5 lžíce
drcený kmín špetka
muškátový oříšek špetka
vývar nebo voda1,5 l
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Polévka je grunt, jak říkávala moje babička a u nás to platí taky, o to více v zimním období, kdy se jí nejen k obědu, ale i k večeři.  Už jsem mnohokrát psala o manželově lásce k polévkám, tak se tu nebudu dlouze rozepisovat. Tentokrát je na řadě jednoduchá, hustá celerová polévka plná brambor, špenátu a křupavých slaninových chipsů.

Cibuli nakrájíme najemno, brambory na kostičky a celer nahrubo nastrouháme. Na másle zesklovatíme cibuli, zasypeme ji hladkou moukou a upražíme cibulovou jíškou. Tu zalijeme studeným vývarem nebo vodou a důkladně rozmícháme. Pak přidáme celer, brambory, okořeníme kmínem a muškátovým oříškem a osolíme.
Na suché pánvi vypražíme plátky slaniny a necháme na papírové utěrce odstát přebytečný tuk.
Ke konci vaření do polévky vhodíme listy špenátu a už jen mírně povaříme, aby zavadnul.
Polévku podáváme s nalámanými kousky křupavé slaniny.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno