Pažitka
Název:

Celerová pomazánka s domácími chlebovými plackami

vegetariánský recept


Celerová pomazánka s domácími chlebovými plackami


Ingredience:
Pomazánka:
vařený celer1/2 ks
vařené brambory2 ks
cibule1 ks
červená paprika1 ks
sterilovaná okurka1 ks
hořčice1 lžička
stroužek česneku1 ks
pepř špetka
sůl špetka
Chlebové placky:
vařené brambory100 g
žitná chlebová mouka500 g
sojová mouka hladká100 g
droždí50 g
soli špetka
fruktoza (do kvásku) troška
vlažná voda nebo sojové mléko pár lžic
žloutek1 ks
sezamu hrstka
Postup přípravy:

Jednoduchá pomazánka, kterou umocní domácí placky, které jsou sypané sezamovými semínky.

Na pomazánku si najemno nastrouháme půl vařeného celeru a vařené brambory. Nakrájíme si červenou papriku, sterilovanou okurku i cibuli a promícháme. Dochutíme solí, pepřem, lžičkou hořčice a prolisujeme stroužek česneku. Znovu smícháme, aby se chutě spojily. 
Necháme klidně chvíli odležet v lednici.

Domácí chlebové placky:

Droždí rozdrobíme, posypeme fruktozou a zalijeme vlahým mlékem nebo vodou. Přikryjeme utěrkou a necháme kvásek vzejít.
Do mísy připravíme nastrouhané brambory najemno, sojovou mouku ,sůl, a část žitné mouky,nakonec přidáme kvásek a propracujeme těsto ,do kterého postupně přidáváme zbytek mouky. Necháme kynout hodinu a pak vytvoříme placičky,vyválíme těsto na vále a vykrajujeme kolečka, ktará na plechu přikryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut kynout.

Pak potřeme žloutkem a posypeme sezamem. Pečeme asi 40 minut podle typu trouby.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Romana Važanská

    zavřít okno