Pažitka
Název:

Celerový krém s hruškami

vegetariánský recept


Celerový krém s hruškami


Ingredience:
Ingredience:
střední celer (očištěný a nakrájený na kostky)1 ks
hruška (nakrájená na kostky)2 ks
pórek (bílá část, dobře omytá a nakrájená na kolečka)1 ks
kešu ořechy70 g
olej1 lžíce
zeleninový vývar1 l
pepř špetka
sůl dle chuti
nastrouhaný muškátový oříšek1/4 lžičky
agáve sirup1 - 2 lžíce
Postup přípravy:

Dnes jsem ze záhonu vyzvedla poslední celer. Celer je skvělý, jediné co mne na něm rozčiluje je to jeho loupání, kdy se snažíte zachovat, co nejvíce celeru a přitom z něj dostat všechen písek. Mám pocit, že vždycky mám strašně odpadu. 

Často z něj dělám jednoduchou pomazánku, nebo ho nakrájím na hranolky, ty promíchám s kari kořením a trochou oleje a pak je upeču na plechu v troubě. Celer totiž dokáže skvěle nahradit brambory, zkuste z něj udělat “bramborovou” kaši. Doporučuji vyzkoušet všem odpůrcům celeru, myslím že by je to mohlo konvertovat zpět na celerovíru:o).

Dnes jsem ale zkusila celer jinak. Jako krémovou polévku s hruškami. Barva nic moc, ale chuť moc dobrá.  

Na oleji necháme zesklovatět pórek, přidáme celer, hrušky a kešu, zalijeme vývarem a necháme na mírném ohni probublávat dokud celer nezměkne - trvalo to asi 20 minut. Ponorným mixérem rozmixujeme na jemný krém a dochutíme muškátovým oříškem, agáve sirupem, solí a pepřem. Na talíři dozdobíme pár kešu ořechy a trochou čerstvě mletého pepře.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Nikola Zvonařová

    zavřít okno