Pažitka
Název:

Celozrnné jahodové knedlíky pro děti od 1 roku

dětská jídla


Celozrnné jahodové knedlíky pro děti od 1 roku


Ingredience:
Knedlíky:
tvrdý tvaroh200 g
špaldová celozrnná mouka70 g
cukr moučka40 g
vejce1 ks
jahody dle potřeby
Jahodovo-mátový přeliv:
jahody200 g
smetana ke šlehání3 lžíce
moučkový cukr1 lžička
mátacca 15 větších lístků
Postup přípravy:

Nevím, kterému mámení jsem to podlehla (asi že jsem už myslela na to, až budu mít tuhle dobrotu na talíři?), když jsem v obchodě koupila tvrdý tvaroh s tím, že z něj udělám knedlíky. No, samozřejmě že se většinou dělají z měkkého. Nevadí, řekla jsem si, bude výzva, a když už v tom teda tak plavu, místo klasiky udělám rovnou nějakou zdravější verzi. Takže kromě tvrdého tvarohu šla do knedlíčků i celozrnná špaldová mouka a výsledek vám nyní nesu. Myslete na to, že je to v podstatě "dieta".

Tvrdý tvaroh nastrouhejte na jemném struhadle, přidejte vejce, cukr a mouku a zpracujte na lehounce lepivé těsto. Pokud by se vám zdálo těsto lepivé příliš, přidejte ještě trošku mouky, každá totiž saje jinak. Nechte čtvrt hodinky odpočinout. Poté dělejte v ruce malé placičky, do kterých zabalíte větší jahodu. Výhodou tohoto těsta je, že i když se vám při balení jahod semtam podaří udělat dírka, v pohodě ji zpátky zalepíte. Hotové knedlíčky odkládejte na pomoučený vál a poté vařte cca 8 minut, dokud nevyplavou na povrch (dle velikosti knedlíčku). 

Servírujte přelité jahodovo-mátovou omáčkou, kterou vytvoříte jednoduše rozmixováním jahod, smetany, moučkového cukru a máty. 

Dětská specifika

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno