Pažitka
Název:

Celozrnné ovesno-špaldové sušenky plněné Ghítelou


Celozrnné ovesno-špaldové sušenky plněné Ghítelou


Ingredience:
Ingredience:
rozmixované ovesné vločky3/4 hrnku
špaldová mouka1 hrnek
rozemleté lískové ořechy hrst
České Ghíčko110 g
kokosový olej15 g
vejce1 ks
prášek do pečiva nebo soda1 lžička
sůl špetka
med5 lžic
celé ovesné vločky1/4 hrnku
sezamová semínka1 lžíce
kakao1,5 lžíce
vychlazená Ghítela na plnění50 - 60 g
Postup přípravy:

Už je to pár let, co jsem se rozhodla upéct si doma své první cookies. Když hledám recept na něco, s čím nemám předchozí zkušenost, obvykle si najdu více různých receptů a od těch se odrazím. No a takto vznikla moje nová verze cookies, které se neroztečou na placku, ale zůstanou z nich bochánky. Ty si u mých přátel získaly velkou oblibu, a já jsem si oblíbila tento velice variabilní recept, který se dá pojmout jak klasicky, tedy bílá mouka, cukr, čokoláda, tak ve své zdravější formě a mlsání pro malé děti tj. celozrnná mouka, med, semínka, vločky, sušené ovoce, apod. Stačí pouze dodržet základ, tedy 1 a 3/4 hrnku jakékoli mouky, 125g tuku, 1 vejce, doslazení cukrem, sirupem nebo medem dle chuti a 1 lžičku kypřidla (sody, nebo prášku do pečiva). Obvykle přidávám do sladkých pokrmů také špetku soli na zvýraznění chuti. 

Základní složky vždy smíchám dohromady v těsto a pak přidávám další Ingredience podle toho, na co mám zrovna chuť a pro koho sušenky peču. Tentokrát jsem se rozhodla využít toho, že se sušenky neroztečou úplně a rozhodla jsem se zkusit je naplnit. Navíc jsem použila více druhů mouky a místo části mouky mixované vločky a místo másla jsem použila ghí, aby byly vhodné i pro abkm. A musím říct, že výsledek mě opravdu nadchl a opravdu doporučuji tyto plněné sušenky vyzkoušet. Jdeme tedy na konkrétní recept.

 

V mixéru rozmixujeme ovesné vločky a smícháme je se špaldovou moukou. Přimícháme lžíci kypřícího prášku, rozemleté oříšky a špetku soli. Poté přidáme tuk, tj. České ghíčko a kokosový olej a pořádně propracujeme v těsto. Osladíme medem dle chuti, já jsem dala zhruba 5 lžic, opět promícháme, aby se těsto spojilo. Poté přidáme ostatní ingredience, tedy celé vločky a sezamová semínka. Sušenky můžete nechat takto. Já jsem měla chuť na dvě verze, tedy bílou a kakaovou, proto jsem těsto rozdělila na dvě půlky a do jedné jsem zamichala 1,5 lžíce kakaa. Obě těsta pak necháme minimálně hodinu vychladit. 
Než začneme další krok, rozpálíme si troubu na 175 stupňů. 
Poté si vytáhneme těsta z lednice a nachystáme si vychlazenou ghítelu. Začneme tvarovat kuličky o průměru zhruba 2,5cm, podobně jako když děláme ovocné knedlíky. Tedy z těsta nejdříve uděláme placku do které vložíme kousek ghítely (cca půl lžičky) a obalíme ji těstem, které uhladíme do kuličky. Kuličky vkládáme na plech s pečícím papírem a dáváme je dál od sebe aby se při pečení neslily dohromady. Já dávám 9-12 kuliček na plech. Pečeme asi 10-12 minut.

Podrobné info:
Počet porcí30 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Kateřina Machálková

    zavřít okno