Pažitka
Název:

Celozrnný koláč s dýní a mangoldem


Celozrnný koláč s dýní a mangoldem


Ingredience:
Těsto:
celozrnná hladká mouka220 g
máslo120 g
vejce1 ks
sůl1/2 lžičky
Náplň:
cibule nakrájená na půlkolečka1 ks
olivový olej1 lžíce
česnek nasekaný najemno2 stroužky
mangold (pouze listy)180 g
dýně hokaido300 g
vejce3 ks
ricotta400 g
sůl dle chuti
čerstvě mletý pepř špetka
tymián dle chuti
Postup přípravy:

Když jsem poprvé letos spatřila na trhu dýni, obrovsky jsem zajásala. Hokkaido zbožňuji a tak z ní denně vařím něco dobrého. Skvělé je, že ji můžete upravit jak naslano, tak nasladko.
Na farmářských trzích jsem kromě jiného objevila mangold. Přiznám se, že to bylo poprvé, co jsem ho měla v ruce, ale věděla jsem 100% jaký recept z těchto dvou úžasných surovin připravím. Koláč byla skvělá volba.

Mouku s máslem prsty promačkávejte, až vznikne drobenka. Přidejte vejce, sůl a uhněťte vláčné těsto. Zabalte do fólie a nechte alespoň půl hodiny v lednici uležet.
Těstem vyložte formu. Troubu zapněte na 180°C.
Mangold natrhejte na větší kusy. Dýni nakrájejte na drobné kostky. Na pánvi rozehřejte olej a přidejte nakrájenou cibuli. Zlehka ji restuje dozlatova. Přidejte česnek, nechte lehce rozvonět a přidejte mangold. Osolte a nechte jej ovadnout. Poté přendejte do misky a nechte trochu zchladnout. Přidejte do mísy dýni. Zvlášť vymíchejte vejce s ricottou, solí, pepřem a bylinkami. Můžete použít jak čerstvý, tak sušený tymián. Přidejte ho tam podle vaší chuti. Tuto směs vmíchejte k zelenině. Pořádně promíchejte a rovnoměrně nalijte do těstem vyložené formy.
Vložte do trouby a pečte cca 40 minut.

Něco navíc:

Ačkoli jsem plánovala koláč před upečením posypat piniovými semínky, tak jsem na to bohužel zapomněla ale, jistě by se k tomu hodili. Tak příště. Rozhodně jsem ho totiž nedělal naposled. A pokud byste nesehnali mangold, použijte špenát. Ale přidejte ho asi tak 2x větší množství, protože se hodně smrskne.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Martina Lancingerová

    zavřít okno