Pažitka
Název:

Celozrnný quiche se špenátem a cuketou


Celozrnný quiche se špenátem a cuketou


Ingredience:
Těsto:
celozrnná špaldová mouka250 g
máslo125 g
sůl1/2 lžičky
mlékocca 4 lžíce
Náplň:
cuketa1 ks
pórek1 ks
zmrzlé kuličky špenátu12 ks
cibule1 ks
smetana ke šlehání1 kelímek
vejce3 ks
česnek2 stroužky
sýr fet150 g
provensálské koření1 lžička
sůl dle chuti
pepř dle chuti
Postup přípravy:

Quiché - já ho prostě miluju! Můžete do něj naplácat skoro cokoli, a když jsou to suroviny, které máte rádi, nikdy nebudete zklamaní.

Mouku smícháme se solí a přidáme změklé máslo, dohromady prohněteme, až vznikne drobenka. Přidáváme postupně po lžících mléko a hněteme, až vznikne těsto. Vyválíme buď rovnou na celou velikost koláčové formy (já mám 25 cm průměr) nebo jen částečně a zbytek domačkáme ve formě prsty. S těstem se trochu hůře pracuje, protože je tam méně lepku, ale výsledek stojí za to. Hotový korpus dáme do lednice vychladit a mezitím si připravíme náplň. Cuketu rozkrojíme a vydlabeme střed, nastrouháme nahrubo, lehce posolíme a necháme vypotit. Z rozmrzlého špenátu pořádně vymačkáme vodu a nakrájíme ho, pórek také nakrájíme nadrobno. Na troše olivového oleje necháme zesklovatět cibulku a poté přidáme zeleninu, provensálské koření, česnek a společně orestujeme. Důležité je, zeleninu co nejvíce vymačkat, aby v ní nezůstala přebytečná voda. Než směs trochu zchladne, dáme si korpus předpéct do trouby asi na 10-15 minut na 180 stupňů. Nejlépe propíchat vidličkou, zakrýt pečícím papírem a zatížit luštěninami. Do lehce zchladlé zeleninové směsi vmícháme vejce, smetanu ke šlehání a nadrobený feta sýr. Vše společně vyklopíme a rozprostřeme na korpus a dáme péct na 180 stupňů na 30 minut (dozlatova). Můžeme podávat teplý i studený.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:
Lucie Kříbalová

    zavřít okno