Pažitka
Název:

Červená quinoa s chřestem a kuřecím masem


Červená quinoa s chřestem a kuřecím masem


Ingredience:
Ingredience:
kuřecí prsa4 ks
rostlinný olej5 lžic
oblíbené koření na kuře dle chuti
sůl dle chuti
nevařená červená quinoa1 hrnek
kvalitní zeleninový bujon2 - 3 hrnky
čerstvý zelený chřest svazek
sušená rajčata v oleji80 - 100 g
jarní cibulka nakrájená na kolečka2 ks
česnek nakrájený nadrobno1 stroužek
olivový olej2 lžíce
sojová omáčka Tamari2 lžičky
Postup přípravy:

Sezóna chřestu už nám pomalu končí, ale já si ještě neodpustím jeden recept na skvělý lehký oběd či večeři. Bílou quinou už u nás doma dobře známe, ale tu červenou (která vypadá jak černá) jsem vařila vůbec poprvé. Laicky bych rozdíl vysvětlila asi jako rozdíl mezi loupanou a neloupanou rýží, i když tak to u quinoy úplně není. Červená quinoa je  prostě oproti té bílé trochu tužší a křupavější. Zelený chřest nepotřebuje mnoho péče a i tak vám na talíři udělá velkou službu. Bylo by škoda ho nezařadit na jídelníček. Quinou si v podstatě můžete připravit s jakoukoli zeleninou, já jsem se při vaření nechala vést hlavně intuicí a výsledek se vydařil.

Quinou propláchneme a uvaříme v bujónu (cca 15 minut), poměr quinoy a tekutiny je cca 1:2-2,5.  Kuřecí prsa očistíme, vyšší části rozřízneme a marinujeme v chladu v oleji smíchaném s kořením. Já nejraději používám italské koření bez soli a provensálské koření. Kuřecí prsa opečeme nebo grilujeme na pánvi, maso osolíme teprve těsně před tepelnou úpravou. Hotové kuře odložíme stranou.  Chřest omyjeme, konce odkrojíme a zbytek stonků nakrájíme cca na třetiny. Podle potřeby přidáme do pánve olivový olej a na mírném ohni opékáme cibulku a po chvíli i česnek. Přidáme nakrájený chřest a krátce orestujeme, poté zakryjeme pokličkou a krátce podusíme, aby chřest zůstal lehce křupavý. Mezitím nakrájíme okapaná sušená rajčata na kousky a po sejmutí pokličky je přidáme k chřestu. K zelenině přimícháme i uvařenou quinou a důkladně promícháme a prohřejeme. Dochutíme omáčkou Tamari, případně opepříme. Kuřecí maso nakrájíme příčně na plátky a položíme ke quinoe, abys se maso prohřálo a poté servírujeme.  

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Tereza Zástěrová

    zavřít okno