

| Ingredience: | |
| středně velká červená řepa | 4 ks | 
| ocet | 3 lžíce | 
| sůl | 2 lžičky | 
| voda | 2,5 litru | 
| dobrá slanina-plátky | 15 dkg | 
| slanina na špalíčky krájená | 2 hrsti | 
| oblíbený listový salát | 1 ks | 
| cibule-krájená na osminky | 4 ks | 
| Marináda: | |
| dijonská hořčice | 2 lžičky | 
| olivový olej/řepkový olej | 100 ml | 
| vinný bílý ocet | 2 lžíce | 
| nasekaná čerstvá máta | 2 lžíce | 
| sůl | špetka | 
| pepř | špetka | 
| med | 1 velká lžíce | 
Grilovaná řepa je dobrá sama o sobě. Když ji ale předem obalíte v dobré slanince a na závěr pokapete sladkokyselým dresinkem z medu a francouzské hořčice, povznesete se až k vrcholu samotné Eiffelovky!
Řepu uvaříme v ochucené vodě asi hodinu, dokud nezměkne. Pak ji nakrájíme na 1,5 cm silná kolečka a slaninou po obvodu obalíme. 
Konce slaniny spíchneme párátkem. Řezné plochy řepy potřeme marinádou a necháme chvilku odležet. 
Řepu pak z obou stran ogrilujeme do zezlátnutí slaniny. V průběhu grilování můežeme zeleninu marinádou dále potírat. 
Pak ogrilujeme i cibuli a špalíčky slaniny. 
Suroviny na marinádu vložíme do skleničky, pečlivě uzavřeme a důkladně protřepeme. 
Listy salátu omyjeme a osušíme. Polijeme je trochou marinády, která nám nyní poslouží jako zálivka. 
Salát posypeme špalíčky ogrilované slaniny a dozdobíme cibulí. 
Na salát pak položíme grilovanou řepu a ined podáváme. 
Moje rada:
Marináda/zálivka vydrží v lednici i týden (ale mátu je lepší přidávat vždy čerstvou). Řepu si můžeme připravit i den předem. Nemusíme ji vařit, lze ji místo toho potřít olejem, zabalit do alobalu a upéct asi hodinu v troubě.