Pažitka
Název:

České rizoto z trouby


České rizoto z trouby


Ingredience:
Ingredience:
kuřecí křídlacca 8 ks
směs zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice...) dle chuti
velká cibule1 ks
sladká mletá paprika1 lžíce
koření čubrica1 lžička
sojová omáčka1 lžíce
sůl dle chuti
pepř dle chuti
olej dle potřeby
sušené houby dle chuti
dlouhozrnná rýžecca 2,5 hrnku
Postup přípravy:

Tak jsem myslela, že tuhle tradiční českou klasiku každý zná, ale vyžádali jste si recept. Sepíšu vám tedy můj postup.

Masovou směs můžete připravit v papiňáku. Na oleji zesklovaťte cibuli, přidejte celá křídla, zasypte kořením, promíchejte a přidejte zeleninu. Osolte, zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořené a cca 2 cm nad obsah. Uzavřete a od začátku syčení papiňáku duste 15 minut. Papiňák nechte pozvolna vychladnout.

Mezitím propláchněte několikrát rýži teplou vodou. Já ji chvilku předvařím, aby byla zpola měkká, ale ne uvařená. Rýži přendejte do pekáče.

Z papiňáku vyndejte křídla a zeleninu včetně tekutiny a vlijte k rýži. Oberte maso (já použiji i kůži, kterou krásně nožem naplocho rozmělním, dodá tomu chuť) a nakrájejte nadrobno. Přidejte do pekáče a přilijte cca lžíci až dvě sojovky. Vše dobře promíchejte a přiklopte. Pokud by se vám zdálo málo tekutiny, přilijte trochu vody nebo vývaru. 

Vložte do trouby vyhřáté na 200°C a pečte cca 20 minut. Poté odkryjte, promíchejte a nechte dopéct ještě asi 10 minut. Tekutina by měla být zcela vstřebaná do rýže a rýže měkká. Pokud je rýže stále tvrdší, nechte ještě přiklopené. Kdo má rád krustu, nechá zapéct trochu déle, ale pozor, ať vám rýže příliš neztvrdne.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno