Pažitka
Název:

Chalupářská hrášková polévka


Chalupářská hrášková polévka


Ingredience:
Ingredience:
mražený hrášek600 g
zeleninový vývar1 l
sůl dle chuti
pepř dle chuti
slanina, nakrájená na větší kostičkycca 200 g
prolisovaný česnek1 - 2 stroužky
malá žlutá cibule, nakrájená velmi nadrobno1 ks
máslo kousek
tradiční chleba Šumava, nakrájený na kostičky kousek
čerstvá petrželka dle chuti
Postup přípravy:

Polévku u nás doma můžeme přes celý rok, na studené nás neužije,ale teplé ty se u nás vaří minimálně dvakrát do týdne. Ono i v létě po celodenním výletu na chalupě pěkně vyhládne a máte chuť na pořádnou sytou polévku, která je navíc do půl hodinky na stole a právě takovou poctivou chalupářskou polévku si dnes pro Vás nachystám.

Nejprve si do hrnce dáme na kousek másla zpěnit cibulku, poté na minutu česnek a ihned vhodíme hrášek, mícháme cca pět minut, poté zalijeme vývarem, tak aby hrášek byl ponořený. Vaříme doměkka. 

Mezitím si nakrájený chléb nasucho opečeme na pánvi, pěkně dozlatova a hlavně dokřupava. To samé uděláme na další pánvi se slaninkou. V tuto chvíli by měl být hrášek měkoučký a stačí polévku jen rozmixovat dohladka tyčovým mixérem. Pokud je polévka moc hustá, naředíme troškou vývaru, dochutíme pepřem, solí a čerstvou petrželkou. 

Polévku servírujeme s opečeným chlebem a křupavou slaninou. 

Dobrou chuť

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Jana Wertheimová

    zavřít okno