Pažitka
Název:

Cheesecake s fíky


Cheesecake s fíky


Ingredience:
Křupavá krusta:
hladká mouka125 g
třtinový cukr60 g
studené máslo65 g
Sýrová náplň:
čerstvý sýr typu Philadelphia, Lučina, Buko300 g
cukr krupice50 - 60 g
kukuřičný škrob1 lžička
velké vejce1 ks
zakysaná smetana2 lžíce
vanilkový cukr nebo extrakt (ne aroma)1 lžička
čerstvé fíky4 - 5 ks
Meruňková glazura:
meruňková marmeláda1 lžíce
vodacca 1/2 lžičky
Postup přípravy:

Začátkem září jsem byla na dovolené, kde jsem si trhala čerstvé fíky přímo ze stromu. Takže když se objevily u nás v obchodě, neodolala jsem a pár jich koupila. Je pravda, že tady nejsou tak šťavnaté a sladké, ale v koláči to zas tak velký rozdíl není. Fíkům totiž tepelná úprava svědčí, krásně se rozvoní a zesládnou.

Fíky se sýrovou náplní dobře ladí a na koláči hezky vypadají. Sýrová vrstva není tak vysoká jako u klasického cheesecaku, je to tedy spíše koláč se sýrovou náplní. Krustu jsem tentokrát připravila z mouky, cukru a másla, vše se jednoduše zpracuje do drobenky a vmáčkne do formy. Je možná trochu křupavější, ale hezky drží tvar, nepropustí tuk a nerozmáčí se. 

Troubu předehřejte na 175 stupňů. Připravte si koláčovou formu s odnímatelným dnem, průměr 22-23 cm.
V misce smíchejte mouku s cukrem, přidejte na kousky pokrájené studené máslo a vypracujte jemnou drobenku. Dobře a rychle to jde v robotu nebo food procesoru. 
Směs přesypte do formy a pomocí lžíce vmáčkněte do krajů a dna. Dejte péct do vyhřáté trouby na 15 - 20 minut, až je těsto hezky do zlatova. 
Vyndejte na chladicí mřížku, snižte teplotu trouby na 160 stupňů a připravte si sýrovou náplň.
 
Sýrová náplň:
Sýr, cukr a škrob prošlehejte do hladka, raději na nižší otáčky. Přidejte vejce, dobře zašlehejte, pak zakysanou smetanu a vanilku. Promíchejte a nalijte na předpečený ještě teplý základ. 
Omyté fíky (neloupané) rozkrájejte na silné plátky nebo půlky a rozložte na koláč. Lehce vmáčkněte do sýrové náplně.
Dejte péct do trouby nastavené na 160 stupňů na 15 minut, pak troubu vypněte a nechte ještě dalších 10-15 minut v zavřené troubě dojít. 
Koláč nechte vychladnout při pokojové teplotě, pak zabalte do folie a dejte chladit na několik hodin do lednice (ideálně přes noc).

Meruňková glazura:
Společně zahřejte v mikrovlnné troubě a ještě horkou směsí potřete fíky. Tento krok stačí udělat až před servírováním.
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy60 min

Autor:

    zavřít okno