Pažitka
Název:

Cheesecake s malinami v tartaletkách


Cheesecake s malinami v tartaletkách


Ingredience:
Kakaové tartaletky:
máslo90 g
moučkový cukr45 g
žloutky40 g (1-2 ks)
hladká mouka115 g
kakao25 g
citronová kůra (citronový olej) dle chuti
sůl špetka
Cheesecake (sýrový náplň):
čerstvý smetanový sýr (Philadelphia, Lučina, Palouček)300 g
zkysaná smetana80 g
cukr krupice2 - 3 lžíce
kukuřičný škrob2 lžičky
vejce1 ks
citronová kůra nebo pár kapek citronového oleje dle chuti
čerstvé maliny dle potřeby
Postup přípravy:

Cheesecake může mít mnoho podob, ať už je pečený či nepečený, klasický velký nebo ve formě mini dortíků. Asi nejčastěji se připravuje se sušenkovou krustou, ale jako základ může sloužit i křehké či jiné těsto. Já ho tentokrát zkusila upéct v tartaletkách. Takže varianta mini s křehkým těstem. 

Výsledek mě velmi příjemně překvapil, protože tartaletky zůstaly pevné, ale zároveň měkké a vláčné. Nejdříve jsem upekla samostatné tartaletky, teprve pak přidala sýrovou náplň a dopekla. Chuťově jsou velmi povedené, lehce nakyslé maliny se skvěle doplňují se sýrem i kakaovým těstem.

Změklé máslo vyšlehejte společně s cukrem, citronovou kůrou a žloutky, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Pak přisypte mouku smíchanou s kakaem a solí a krátce prošlehejte. Hmotu přesuňte na lehce pomoučněnou lochu a rychle zpracujte do kompaktního těsta. Já si pomáhám plastovou stěrkou, těsto se nelepí na ruce a během chvilky je spojené. Snažte se nepřidávat mouku. 

Hotové těsto zabalte do folie a dejte na 15 - 20 minut do lednice. Nemělo by úplně ztuhnout, aby se s ním dobře pracovalo.

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Připravte si formičky na tartaletky, uvedené množství vystačí asi na 6 tartaletek o průměru 8-10 cm. Ale klidně použijte jiný rozměr nebo koláčovou formu. Pokud máte formičky s nepřilnavým povrchem, není nutné je vymazávat. Dále budete potřebovat luštěniny na slepé pečení a pečící papír. 

Zchladlé těsto si můžete rozdělit na odpovídající počet formiček a každou část vyválet zvlášť. Nebo rozválejte polovinu těsta a současně přeneste na polovinu formiček. Těsto lehce vmáčkněte do formičky a upravte okraje. Přikryjte kouskem pečícího papíru (skvěle se hodí košíček na muffiny) a dno vyložte suchými luštěninami. Dejte péct do vyhřáté trouby na 10 - 15 minut. Délka pečení je závislá na velikosti formiček, které použijete.

Tartaletky nechte chvilku vychladnout, sundejte papír s luštěninami a opatrně je vyklopte, pozor, jsou velmi křehké. Můžete si je upéct i den předem.

Troubu předehřejte na 150 stupňů. Tartaletky rozložte na plech. Dala jsem je samostatně bez formiček. Pekla jsem je už den předem, takže byly hezky pevné. 

Sýr a smetanu lehce prošlehejte s cukrem a škrobem, přidejte vejce a citronovou kůru (citronový olej). Nešlehejte příliš dlouho, stačí i ručně stěrkou. 

Maliny natrhejte na menší kousky a  vmíchejte do sýrové směsi. Množství záleží na vás podle chuti. Pokud použijete mražené maliny, doporučuji nechat rozmrazit a okapat, než vmícháte. 

Směs rozdělte do vychladlých tartaletek, pak teprve opatrně přeneste na tácek. Koláčky jsou hned po upečení velmi křehké a měkké, chladnutím ale zpevní 

Dejte vychladit na několik hodin do lednice, ideálně přes noc. Před servírováním můžete lehce pocukrovat a přizdobit čerstvými malinami.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Michaela Landová

    zavřít okno