Pažitka
Název:

Chia-mandlové kuličky


Chia-mandlové kuličky


Ingredience:
Ingredience:
mandlová drť po přípravě mléka100 g
medjool datle150 g
chia semínka10 g
chia olej2 lžíce
sůl špetka
prášek mesquite10 g
*proteinový prášek z hnědé rýže20 g
Na obalení:
skořice dle chuti
kokos dle chuti
nepražené kakao nebo karob dle chuti
Postup přípravy:

Už jsme si dlouho neváleli nějaké dobré kuličky bez pečení, a tak si jedny hned připravíme. Často se také ptáte, jak zužitkovat drť po přípravě rostlinného mléka. Můžete ji použít tam, kde byste přidávali ořechy, jen počítat  tím, že už pracujete spíše s vlákninou, než s výživnou a voňavou ořechovou hmotou.

A abychom tu vlákninu nějak obohatili, přidáme tentokrát na omega-3 mastné kyseliny bohatá chia semínka a trochu chia oleje (pro extra zdroj energie i léčivých účinků), k tomu přidáme také protialergické a protizánětlivé medjool datle (to jsou ty krásně měkoučké, u datlí jen musíte dbát na to, aby nebyly sířené ani jinak chemicky ošetřené, a aby nevykazovaly známky plísní). Dodáme trochu bílkoviny z proteinového prášku a nakonec přidáme k dochucení mesquite prášek, který nám dodá vitamíny a minerály a hlavně nám kuličky trochu zakonzervuje. Na závěr můžeme obalit v tom, co kdo toleruje, např. skořice už dávno nepatří mezi histaminové potraviny, ale naopak vám pomůže bojovat proti zánětu, koko je protizánětlivý, karob snáší dobře alergici na kakao a nepražené kakao opět pomáhá v boji proti zánětu. A pokud hned nesníme, uskladníme pěkně v lednici a použijeme v případě, že nás neodbytně honí mlsná či nám dochází energie.

Mandlovou drť velmi dobře vymačkáme a ideálně lehce prosušíme (případně připravíme už z vysušené). Medjool datle v sekáčku/mixéru rozmixujeme na pastu, přidáme zbylé ingredience a zpracujeme na hmotu. V rukou vyválíme kuličky a obalujeme je pak ve zvolené surovině. Uchováváme v lednici, ale ideálně sníme co nejdříve. 

Dobrou chuť.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Kateřina Váňová

    zavřít okno