Pažitka
Název:

Chili (chilli) con carne


Chili (chilli) con carne


Ingredience:
Ingredience:
mleté hovězí maso1 kg
velká rajčata nebo plechovka drcených rajčat4 ks
velká cibule1 ks
červené fazole uvařené do poloměkka150 g
chilli papričky dle chuti
mletý koriandr1 lžička
mletý římský kmín1/2 lžičky
mexické koření Fajits (pokud seženete) dle chuti
skořice špetka
kvalitní hořká čokoláda nebo lžička kakaa2 - 3 obdélničky
olej dle potřeby
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Úplně původně se pokrm nazývá prý správně chili s jedním l, ale tak nějak už všude možně zdomácnělo pojmenování chilli con carne. Určitě byste si dohledali jeho původ, tím vás tady nebudu zatěžovat. Tohle jídlo milujou hlavně naši kluci, dělám jim ho teda méně pálivé, než sobě a bez koriandru. Toho si tam já zas dávám bohatě (smích). Není to žádný nový světoborný recept, ale na blogu jsem ho zatím neměla, tak přidávám do sbírky.

Rajčata nařízneme do kříže, spaříme a oloupeme. Pokud máme rajčata z plechu, tato práce nám samozřejmě odpadá. Cibuli nakrájíme najemno. 

Na hluboké pánvi orestujeme nejprve cibuli a ke konci přidáme nasekané chilli papričky. Vhodíme maso a důkladně ho při restování neustále oddělujeme, aby nám nevznikly velké hrudky. Osolíme, okořeníme a necháme dusit cca 15 minut ve vlastní šťávě při mírnější teplotě. Pak přidáme rajčata a dusíme ještě půl hodiny, průběžně podléváme vodou. Vsypeme fazole a s nimi necháme ještě 15 minut probublávat. Dochutíme, vhodíme čokoládu nebo přisypeme kakao, případně přidáme chilli papričku. Při servírování posypeme koriandrem.

Já někdy přidávám k fazolím i sterilovaná zrnka kukuřice, nám tam chutnají, ale v původním receptu asi nejsou.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno