Pažitka
Název:

Chili con carne s trhaným hovězím


Chili con carne s trhaným hovězím


Ingredience:
Ingredience:
hovězí hrudí750 g
mletá uzená paprika2 lžičky
oregano2 lžičky
římský kmín1 lžička
sušená chilli paprička dle chuti
cukr2 lžíce
sůl dle chuti
pepř dle chuti
celá skořice2 stonky
bobkový list2 ks
citron (kůra + šťáva)1 ks
velké pokrájené cibule2 ks
nahrubo pokrájené papriky2 ks
drcená rajčata2 plechovky
voda1/2 plechovky
stonky z koriandru (listy si nechte na servis) dle chuti
fazole (bez nálevu)2 plechovky
hořká čokoláda (min 73%)3 čtverečky
Postup přípravy:

Někteří si říkáte "ááááá má tam chybu", ale opak je pravdou. 

Chili con carne se opravdu píše s jedním l. Tento pokrm pochází z Jižní Ameriky, kterou dlouhou dobu ovládali Španělé. Chili tedy neznamená pálivá paprička, ale slovo je Španělské a označuje pomalu vařenou omáčku.

Autorství si připisují jak v Texasu, Novém Mexiku, tak i v Arizoně.

Někdo tvrdí, že ho vynalezla jeptiška, někdo že jídlo vniklo jako levná varianta, jak nakrmit vězně v Texaských věznicích a jiní zase tvrdí, že přistěhovalci z latinské Ameriky sloužící v armádě USA.

Ostatně Chili con carne je dodnes národním jídlem v Texasu.

Co se týče přísad je to různé. V základu se ale všichni shodují, že do chili patří hovězí, jehněčí a nebo zvěřina. Dál se přidává oregáno, římský kmín, cibule, paprika, rajčata, česnek, skořice, bobkový list a čokoláda.

Kupodivu koriandr a kukuřice je spíše vynález nás Evropanů.

Fazole až tak do prapůvodního receptu nepatří. Vzhledem k tomu, že toto jídlo vždy sloužilo k nakrmení těch nejchudších, byly fazole z části jako zdroj bílkovin dobrou náhradou za maso. 

Pokud se vám u řezníka podaří koupit hovězí hrudí, tak ho berte všemi deseti. Jestliže ho u vašeho řezníka nemají, tak aspoň kupte maso z krku.

Hrudí je krásně mramorované a má přesně tolik tuku kolik potřebujete. Ostatně je to jediný tuk, který do jídla přijde.

Jako první si připravte koření. Na suché pánvi opečte celý pepř, celý římský kmín a sušenou chilli papričku. Jakmile se rozvoní, tak minutku opečte a dejte do hmoždíře. Společně s hrubou solí umelte a dejte do nádoby, ve které budete jídlo připravovat.
Přisypte oregáno, papriku, bobkový list, celou skořici a citrónovou kůru i šťávu.

Do masa si z obou stran udělejte zářezy (mřížku) a zprudka ho opečte na velmi rozpálené pánvi. Jestli nemáte hrudí a máte libovější krk, tak ho nejprve pomažte z obou stran olejem.
Maso dejte ke koření i s tukem z pánve a důkladně to v něm obalte.

Maso nechte u dna a přidejte cibule, papriky, drcená rajčata, vodu a stonky z koriandu.

Po 6-7 hodinách přidejte fazole a hořkou čokoládu.

Vařit můžete v pomalém hrnci, v zapékací misce s víkem a nebo klasicky v hrnci s pokličkou - pokud vám to úchytky dovolí.

Jestli využijete k přípravě troubu, tak tam chili con carne nechte 6 - 7 hodin při teplotě MAX 90°C.

Ráno už jenom vytáhněte skořici, bobkový list a maso roztrhejte vidličkami. Vše promíchejte s fazolemi a hořkou čokoládou.

Nic se NEZAHUŠŤUJE a podává se s rýží tortillou a nebo jiným pečivem.

Zjemnit na talíři můžete lžící zakysané smetany a posypat lístky koriandru.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno