Pažitka
Název:

Chili sin carne


Chili sin carne


Ingredience:
Ingredience:
střední/menší lilek1 ks
jarní cibulka3 ks
česnek2 stroužky
krájená rajčata1 plechovka (400g)
červené fazole1 plechovka (400g)
kukuřice1 malá plechovka (150g)
vývar250 ml
směs koření chili con carne1 lžíce
mletý římský kmín (lze vynechat)1/4 lžičky
hořká čokoláda (min 70%)20 g
sůl dle chuti
olej2 lžíce
chilli dle chuti
Dokončení:
čerstvý koriandr dle chuti
strouhaný cheddar dle chuti
avokádo (1/4 na porci) dle chuti
Postup přípravy:

Chili sin carne je tak dobré, že si na maso nikdo ani nevzpomene! Navíc je jeho příprava extra rychlá. Nakonec je nejlepší posypat jídlo strouhaným cheddarem, plátky avokáda a koriandrem. Určitě tuhle tečku nakonec nevynechejte! 

Chili sin carne je super jako jídlo do krabičky s sebou do práce. Kvůli tomu používám fazole i kukuřici z plechovky a mix koření, vařím ho většinou večer po práci a tak je to rychlovka se vším všudy. V chili mám ráda výraznou chuť římského kmínu a ještě trochu ho přidávám, ale není to nutné.   

Čokoláda se sice u chili často uvádí jako speciální či tajná ingredience, ale myslím, že vůbec není tajná a prostě tam patří. Dodá jídlu nejen barvu, ale i konzistenci a skvělou chuť. Důležité je, použít minimálně 70% čokoládu.

Lilek pokrájejte na kostičky o hraně přibližně 1,5 cm. U takhle malého lilku nemusíte dužinu solit a nechat vypotit, nebude hořký. Lilek začněte opékat na troše oleje na pánvi. Oleje stačí přibližně jedna lžíce rozetřená po celém dnu pánve. Oleje víc nedávejte, protože lilek vypije tolik oleje, kolik mu dáte a jídlo by pak bylo moc mastné. Lilek opékejte do měkka, přibližně 10 minut. Po opečení dejte lilek stranou do misky.

Na pánev přidejte lžíci oleje a začněte opékat jarní cibulku pokrájenou na kolečka. Přidejte lžíci koření (podle chuti navíc i římský kmín), jemně posekaný česnek, promíchejte a přilijte vývar. Přidejte i sekaná rajčata, scezené fazole a kukuřici. Do pánve vraťte i opečený lilek, přidejte čokoládu, promíchejte a nechte 10 minut probublávat na mírném plameni.

Ochutnejte a podle potřeby dosolte nebo pro milovníky extra pálivého můžete přidat chilli.

Servírujte s rýží, posypané cheddarem, s plátky avokáda a posypané čerstvým koriandrem.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Pavlína Stachová

    zavřít okno