Pažitka
Název:

Chilli con carne


Chilli con carne


Ingredience:
Ingredience:
olivový olej trochu
malá cibule2 ks
česnek1 stroužek
mleté chilli1 lžička
chilli paprička1 ks
mletý kmín1 lžička
mleté hovězí250 g
sůl špetka
pepř špetka
hnědý cukr špetka
rajčatový protlak1 lžička
konzerva loupaných rajčat400 g
hovězí vývar150 ml
konzerva červených fazolí400 g
skořice špetka
Postup přípravy:

Na americkou kuchyni jsem, jak už jste si mohli všimnout, docela vysazená. Tím, že žije ve Státech tolik různých národností, není jejich vaření tak úzce zaměřené, jako jinde.

Když tedy jižané zkombinovali jejich tradiční eintopfy se špetkou Mexika, dali vzniknout opravdové pochoutce. Naposledy jsem chilli con carne měla asi tak před 5 lety a vůbec nechápu, proč jsem se do něj doma pustila až tak pozdě. Výborné jídlo, snadno připravené a ještě k tomu docela levné. Loupaná rajčata i fazole jsem koupila v Lidlu v dobré kvalitě za pár korun.

Protože jsem na konec dávala chilli dopékat do trouby, používala jsem od začátku hrnec s kovovými uchy. Troubu jsem předehřála na 150 °C.

Na oleji jsem osmahla cibuli a po chvíli i prolisovaný česnek. Přidala jsem mleté chilli, posekanou papričku a kmín a ještě chvíli míchala. Následovalo maso, které jsem nechala kompletně opéct až se pěkně rozpadlo. Obsah hrnce jsem osolila, opepřila, přidala cukr a rajčatový protlak a ještě trochu opekla. Na závěr jsem do hrnce vyklopila konzervu rajčat a přilila vývar. Přiklopila jsem pokličkou a šoupla do trouby na 1,5 hodiny. V průběhu pečení jsem hrnec kontrolovala, aby se v něm udržoval slabý var a případně teplotu doregulovala.

Cca 15 minut před koncem pečení jsem promyla v cedníku fazole, aby na nich nebyl původní nálev a přisypala je do chilli. Dochutila jsem ho ještě špetkou skořice (svitek, který uvádí autorka jsem neměla) a po dopečení nechala vychladnout.

Na servírování došlo až druhý den, protože je tohle jídlo údajně nejlepší trochu odleželé. Tomu jsem věřila velice ráda, takže jsme měli nedělní oběd hotový už v sobotu a mohli jsme celé včerejší dopoledne odpočívat. Můj drahý, jakožto barometr mužské chuti, si přidal, takže určitě neváhejte a uvařte chilli pro své mužné muže. Pálí tak akorát.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Lenka Bobková

    zavřít okno