

| Ingredience: | |
| mleté hovězí maso | 500 g |
| anglická slanina | 200 g |
| silná zrnková káva | 1 l |
| hořká čokoláda min 70% kakaa | 30 g |
| loupaná krájená rajčata | 3 plechovky |
| střední cibule | 2 ks |
| česnek | 6 stroužků |
| celá skořice | 2 kousky |
| bobkový list | 3 ks |
| pepř | 4 kuličky |
| nové koření | 4 kuličky |
| chilli paprička (může být i víc, pokud máte rádi ostré a nebo na závěr přidat Tabasco) | 1 ks |
| římský kmín | 1 vrchovatá lžíce |
| uzená paprika | 2 vrchovaté lžíce |
| oregano | plná špetka |
| mletý pepř | dle chuti |
| sušený česnek | 1 lžička |
| mletý koriandr | 1 lžička |
| sůl | dle chuti |
| tmavý cukr Muscovado (nebo stačí tmavý třtinový cukr) | 2 lžíce |
| fazole namočené nejlépe přes noc (4 díly a 1 díl bílých) | 1/2 kg |
| mražená kukuřice | 200 g |
Chilli con Carne je jeden z těch receptů, který jsem roky zkoušela, pilovala, kombinovala až vznikl tento rodinný poklad. Je kombinací mnoha různých receptů a vzpomínek na Texas, kde na vás stánek s výborným mexickým chil i číhá na každém rohu. Dnes je pro nás a naše známé toto jídlo takovou sázkou na jistotu. Pravidelně ho připravuji před každou větší akcí na chalupě, protože ten plný hrnec pikantních fazolí, masa a jemně kouřové omáčky ještě nikdy nezklamal.
Fazole zalijte vodou a nechte namáčet přes noc. Slaninu nakrájejte na kostičky a na oleji opečte s mletým masem. Opečenou směs zasypte veškerým mletým kořením.
Maso vyndejte z pánve a ve stejném výpeku nechte zesklovatět cibuli, nakrájený česnek a chilli včetně semínek a zbytek koření.
Vše smíchejte ve velkém hrnci a podlijeme ½ kávy. Přidejte rajčata a fazole s trochou vody ve které se močily a přiveďte k varu. Poté stáhněte teplotu a pomalu duste i 3 hodiny, dokud nejsou fazole měkké. Ke směsi postupně přidejte zbytek kávy a doslaďte cukrem Do hotového chilli rozpusťte čokoládu a přidejte kukuřici (nesmí se vařit dlouho, aby neztvrdla). Vše na závěr dosolte, eventuálně přidejte sůl či sušené chilli, pokud se vám bude zdát jedna paprička málo.
Chilli podáváme s bílou rýží, tortilami nebo chlebem. Doprostřed talíře s chilli dáme lžíci kysané smetany (vyrovnává pálivost) a strouhaný sýr, nejlépe Cheddar. Skvělé je posypat to čerstvým koriandrem a přidat plátky avokáda.
Tak chutná Mexiko, tedy aspoň u nás doma.