Pažitka
Název:

Chilli con carne


Chilli con carne


Ingredience:
Ingredience:
mleté hovězí maso500 g
anglická slanina200 g
silná zrnková káva1 l
hořká čokoláda min 70% kakaa30 g
loupaná krájená rajčata3 plechovky
střední cibule2 ks
česnek6 stroužků
celá skořice2 kousky
bobkový list3 ks
pepř4 kuličky
nové koření4 kuličky
chilli paprička (může být i víc, pokud máte rádi ostré a nebo na závěr přidat Tabasco)1 ks
římský kmín1 vrchovatá lžíce
uzená paprika2 vrchovaté lžíce
oregano plná špetka
mletý pepř dle chuti
sušený česnek1 lžička
mletý koriandr1 lžička
sůl dle chuti
tmavý cukr Muscovado (nebo stačí tmavý třtinový cukr)2 lžíce
fazole namočené nejlépe přes noc (4 díly a 1 díl bílých)1/2 kg
mražená kukuřice200 g
Postup přípravy:

Chilli con Carne je jeden z těch receptů, který jsem roky zkoušela, pilovala, kombinovala až vznikl tento rodinný poklad. Je kombinací mnoha různých receptů a vzpomínek na Texas, kde na vás stánek s výborným mexickým chil i číhá na každém rohu. Dnes je pro nás a naše známé toto jídlo takovou sázkou na jistotu. Pravidelně ho připravuji před každou větší akcí na chalupě, protože ten plný hrnec pikantních fazolí, masa a jemně kouřové omáčky ještě nikdy nezklamal.

Fazole zalijte vodou a nechte namáčet přes noc. Slaninu nakrájejte na kostičky a na oleji opečte s mletým masem. Opečenou směs zasypte veškerým mletým kořením.
Maso vyndejte z pánve a ve stejném výpeku nechte zesklovatět cibuli, nakrájený česnek a chilli včetně semínek a zbytek koření.
Vše smíchejte ve velkém hrnci a podlijeme ½ kávy. Přidejte rajčata a fazole s trochou vody ve které se močily a přiveďte k varu. Poté stáhněte teplotu a pomalu duste i 3 hodiny, dokud nejsou fazole měkké. Ke směsi postupně přidejte zbytek kávy a doslaďte cukrem Do hotového chilli rozpusťte čokoládu a přidejte kukuřici (nesmí se vařit dlouho, aby neztvrdla). Vše na závěr dosolte, eventuálně přidejte sůl či sušené chilli, pokud se vám bude zdát jedna paprička málo. 
Chilli podáváme s bílou rýží, tortilami nebo chlebem. Doprostřed talíře s chilli dáme lžíci kysané smetany (vyrovnává pálivost) a strouhaný sýr, nejlépe Cheddar. Skvělé je posypat to čerstvým koriandrem a přidat plátky avokáda. 
Tak chutná Mexiko, tedy aspoň u nás doma.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Lada Kovářová

    zavřít okno