Ingredience: | |
olej | dle potřeby |
cibule | 2 ks |
česnek | 2 stroužky |
mleté hovězí | 500 g |
loupaná rajčata | 1 plechovka |
červené fazole | 1 plechovka |
červená paprika | 1 ks |
rajský protlak | 2 lžíce |
hovězí vývar | 300 ml |
červené víno | 1 dcl |
drcený kmín | 1 lžička |
mleté chilli | 1 lžička |
pálivá paprika | 1 lžička |
mletá skořice | 1/2 lžičky |
hořká čokoláda | 3 kostičky |
zakysaná smetana | 1 kelímek |
sůl | dle chuti |
pepř | dle chuti |
Tohle bylo na přání mého partnera. Největší pochvalou bylo, že mi po obědě řekl, ať zbytek nakrabičkuju a hlavně ať mu to už nejím. Takže i přes to, že to byl první pokus, považuji ho za velmi vydařený a určitě jsem toto jídlo nedělala naposled.
Nejprve si orestujeme cibulku, kterou jsme si najemno nakrájeli. Po chvíli přidáme nakrájený česnek a na kostičky nakrájenou červenou papriku a veškeré koření. Restujeme asi 5 minut a během této doby neustále mícháme. Jakmile se vůně koření teplem hezky uvolní, přidáme maso, které se snažíme co nejvíce rozmělnit na malinké kousíčky a restujeme, dokud nebude maso hezky opečené ze všech stran. Nyní můžeme přidat pokrájená rajčata z plechovky, rajský protlak, horký vývar a víno. Vše dobře osolíme a opepříme a necháme probublávat asi 20 minut. Během této doby směs kontrolujeme a v případě potřeby přidáme trochu vody. Po 20ti minutách přidáme čokoládu a fazole, promícháme a necháme provařit. Jakmile je jídlo hotovo, nechte ho ještě aspoň 5 minut odpočnout, aby se veškerá chuť koření uvolnila. Na talíři můžeme pro zjemnění přidat do jídla 1 lžíci zakysané smetany. Podávat můžeme např. s čerstvým pečivem nebo rýží.
Podrobné info: