Pažitka
Název:

Chilli con zeleninka


Chilli con zeleninka


Ingredience:
Ingredience:
střední cibule2 ks
česnek3 stroužky
střední pórek1 ks
červená chilli paprička1 ks
rajčatové pyré2 lžíce
čočka (hnědá nebo zelená)250 g
červená čočka250 g
sterilované červené fazole800 g
rajčata (čerstvá nebo sterilovaná)800 g
vývar1,2 l
Koření:
mletý římský kmín2 lžíce
mletý koriandr2 lžíce
uzená paprika2 lžíce
sušené oregano2 lžíce
skořice nebo půl svitku1 lžička
muškátový oříšek špetka
čerstvě mletý pepř špetka
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Recept je z knihy Moje rodinná kuchařka od žákyně a přítelkyně Jamieho Olivera. Na kuchařku jsem napsala svůj pohled zde. Jsou tam opravdu skvělé recepty z dostupných surovin pro všechny.

Je to takové chilli con carne bez masa, což ocení vegetariáni a i ti, kteří zrovna doma maso nemají a chtějí si pochutnat na vydatném a rychlém jídle skoro bez práce. Ingrediencí se zdá ve výčtu hodně, ale spíše se jedná o různá koření a bylinky, takže směle do toho. Já jsem dělala z poloviční dávky a nadlábli jsme se z toho čtyři a ještě zbylo. Takže přizpůsobte svému apetitu a počtu strávníků, všeho přiměřeně, takhle podle receptu je toho opravdu hromada ...

Nadrobno nakrájíme cibuli, česnek, pórek a chilli papričku. Nejprve orestujeme cibuli s pórkem a pak přihodíme chilli papričku s česnekem. Přidejte koření, bylinky, rajčatové pyré a podlijte vývarem. Vmíchejte obě čočky, rajčata, osolte a opepřete. Uveďte do varu a vařte na mírném ohni. Občas dolijte podle potřeby vývar. Červená čočka se rozvaří a vše nám krásně zahustí. Když je čočka měkká, přidáme okapané fazole, prohřejeme a dochutíme. Pokud byste měli rajčata dost kyselá, můžete malinko přisladit špetkou cukru. V knize se píše jako příloha buď rýže nebo pečené brambory ve slupce, posypané koriandrem, s dílky limetky a zakysanou smetanou.

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno