

| Ingredience: | |
| hlíva ústřičná | 500 g |
| krémové žampiony | 8 ks |
| velká červená cibule | 2 ks |
| bílá nebo žlutá cibule | 4 ks |
| rostlinný olej | 4 lžíce |
| rajský protlak | 1 lžíce |
| česnek nasekaný na drobno | 2 stroužky |
| uzená paprika | 1 lžíce |
| červená paprika | 1/2 lžíce |
| pepř | dle chuti |
| sůl | dle chuti |
| drcený kmín | dle chuti |
| chilli | dle chuti |
| vývar nebo voda | na podlití |
| střední brambora nastrouhaná na jemno | 1 ks |
| čerstvá majoránka | dle chuti |
Někdy máme nedělní oběd míň sváteční. Tenhle recept zabere minimum času a výsledná chuť je fantastická! Mrkněte na mou verzi guláše z hlívy, s UZENOU PAPRIKOU, která udělá s vomáčkou hotovej zázrak, fakt!
Všechnu cibuli nakrájíme na kostičky a v hrnci, na rozpáleným oleji, necháme zesklovatět.
Pak přidáme lžíci rajskýho protlaku a chvíli smažíme, aby ztratil kyselost. Potom přisypeme věškerý koření, který restujeme jen krátce a přihodíme hlívu a žampióny nakrájený na kousky, spolu s nasekaným česnekem. Plamen trochu stáhnem důkladně vše promícháme a dusíme, dokud se tekutina nezačne vypařovat. Pokaždý, když se směs hub začne přichytávat ke dnu a tvoří se na něm tmavej film, celej ho pěkně odškrábeme vařečkou a necháme přichytit znovu…a znovu…třeba 4x-5x. Tím získá guláš nádherně tmavou barvu, ale pozor, dno nesmí bejt černý, pořád jen pěkně tmavě hnědý, hlídejte to.
Když už není v hrnci, co by se odpařilo, zalijem takto podušenou hlívu s žampiónama vývarem nebo vodou, jen aby byla směs lehce ponořená a vaříme do měkka asi 15 minut. Množství cibule a hub by mělo bejt dostatečný, aby se nemusela omáčka zahušťovat. Pokud vám ale připadá řídká, nastrouhejte do ní 1 střední bramboru na jemno, provařte asi 3-4 minuty a je to :) Škrob z brambory udělá svou zahušťovací práci a už jen stačí guláš doladit solí či pepřem. Po stažení z plotny, přidejte ještě nasekanou čerstvou majoránku a podávejte s křupavým chlebem, knedlíkem, těstovinama anebo jako u nás doma…s vařenýma krupkama. Dobrou chuť!
Podrobné info: