Pažitka
Název:

Chilli guláš z hlívy ústřičný a krémových žampiónů

vegetariánský recept


Chilli guláš z hlívy ústřičný a krémových žampiónů


Ingredience:
Ingredience:
hlíva ústřičná500 g
krémové žampiony8 ks
velká červená cibule2 ks
bílá nebo žlutá cibule4 ks
rostlinný olej4 lžíce
rajský protlak1 lžíce
česnek nasekaný na drobno2 stroužky
uzená paprika1 lžíce
červená paprika1/2 lžíce
pepř dle chuti
sůl dle chuti
drcený kmín dle chuti
chilli dle chuti
vývar nebo voda na podlití
střední brambora nastrouhaná na jemno1 ks
čerstvá majoránka dle chuti
Postup přípravy:

Někdy máme nedělní oběd míň sváteční. Tenhle recept zabere minimum času a výsledná chuť je fantastická! Mrkněte na mou verzi guláše z hlívy, s UZENOU PAPRIKOU, která udělá s vomáčkou hotovej zázrak, fakt!

Všechnu cibuli nakrájíme na kostičky a v hrnci, na rozpáleným oleji, necháme zesklovatět.

Pak přidáme lžíci rajskýho protlaku a chvíli smažíme, aby ztratil kyselost. Potom přisypeme věškerý koření, který restujeme jen krátce a přihodíme hlívu a žampióny nakrájený na kousky, spolu s nasekaným česnekem. Plamen trochu stáhnem důkladně vše promícháme a dusíme, dokud se tekutina nezačne vypařovat. Pokaždý, když se směs hub začne přichytávat ke dnu a tvoří se na něm tmavej film, celej ho pěkně odškrábeme vařečkou a necháme přichytit znovu…a znovu…třeba 4x-5x. Tím získá guláš nádherně tmavou barvu, ale pozor, dno nesmí bejt černý, pořád jen pěkně tmavě hnědý, hlídejte to.

Když už není v hrnci, co by se odpařilo, zalijem takto podušenou hlívu s žampiónama vývarem nebo vodou, jen aby byla směs lehce ponořená a vaříme do měkka asi 15 minut. Množství cibule a hub by mělo bejt dostatečný, aby se nemusela omáčka zahušťovat. Pokud vám ale připadá řídká, nastrouhejte do ní 1 střední bramboru na jemno, provařte asi 3-4 minuty a je to :) Škrob z brambory udělá svou zahušťovací práci a už jen stačí guláš doladit solí či pepřem. Po stažení z plotny, přidejte ještě nasekanou čerstvou majoránku a podávejte s křupavým chlebem, knedlíkem, těstovinama anebo jako u nás doma…s vařenýma krupkama. Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Mona Jaoua

    zavřít okno