Pažitka
Název:

Chimichurii


Chimichurii


Ingredience:
Ingredience:
plocholisté petržele svazek
česnek4 stroužky
řepkový olej1 hrnek
chilli vločky1 a 1/2 lžičky
hrubá sůl1 lžička
černý pepř10 kuliček
šťáva z limety dle chuti
Postup přípravy:

Chimichurii je omáčka na grilovaná masa původem z Agrentýnské a Urugvajské kuchyně. Její název pochází z 19. století kdy se Baskové usadili v Agrentině. 

Existují dvě varianty: Zelená - chimichurii verde a červená - chimichurii rojo.

V zelené verzi najdete petržel, oregáno, česnek, chilli, vinný ocet, olej.

V červené pak papriky, rajčata, chilli, česnek, vinný ocet, olej.

Přesný recept ovšem není. I z toho plyne název této omáčky a často i marinády na maso. Její volný překlad zní  "směs několika věcí, bez konkrétního pořadí".

V této mé verzi jsem vynechala oregáno, proto že byla určena k Asijskému jídlu.

Recept je ale velmi jednoduchý a k přípravě vám bude stačit jen nůž, prkénko a kamenný hmoždíř. 

Petrželku si nejprve operte a pokrájejte na menší kousky. Česnek na plátky a přidejte sůl s pepřem. Pomocí paličky rozmělněte a přilívejte malým pramínkem olej. Dochuťte chilli a šťávou z limety.

Hotovou omáčku dejte do vyvařené sklenice a pevně uzavřete. V lednici vám vydrží dlouho, a pokud budete používat vždy čistou lžíci, tak není třeba ani sterilovat.

V chimichurii musí být vždy dominantní chuť petržele a česneku. V závislosti na použití můžete dodat i trochu jiných bylinek jako je koriandr, rozmarýn, tymián…

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy15 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno