Pažitka
Název:

Chiu Chow - Chilli olej/omáčka


Chiu Chow - Chilli olej/omáčka


Ingredience:
Ingredience:
chilli ppričky15 - 20 ks
hrubá mořská sůl2 lžičky
česne1 palice
řepkový olejcca 1 a 1/2 hrnku
chilli vločky1 sáček (cca 1/4 hrnku)
cukr1 lžička
světlá sojová omáčka2 lžíce
Postup přípravy:

K tomuto receptu mne dohnala nutnost a omezený nákup surovin tady u nás. Jednou se mi povedlo koupit výborné mleté chilli v oleji a od té doby chodím všude s fotkou sklenice a ptám se všech možný obchodníků, zda ji nemají.
Ani u mého oblíbeného vietnamce jsem nepochodila a to přitom od této firmy zboží mají.

Koupila jsem tedy smabal oelek, ale mnohokrát se mi stalo, že to nebylo ono. Bylo to slabé a ostrost a ani chuť nebyla jako tenkrát.

Hledala jsem jednou na internetu něco úplně jiného a náhodou narazila na tuto domácí čínskou omáčku/olej Chiu Chow .

Hodně záleží na chilli, které použijete, ale i když bude hodně ostré, tak nevadí. Prostě toho dáte o něco méně do jídla a omáčka vám tak vydrží déle.

Co tedy budete potřebovat:

Nachystejte si sklenici s víčkem a vše si dobře vyvařte v horké vodě. Dál to bude pánev, vařečka, nůž a hmoždíř či malý kuchyňský robot.

V hmoždíři a nebo robotu si rozdrťte oloupaný česnek. Chilli papričky pokrájejte i se semínky na plátky a společně s hrubou solí podrťte v hmoždíři.

Na pánev dejte půl hrnku oleje. Vmíchejte česnek a pomalinku začněte zahřívat. Česnek takto mírně opečte a pak přidejte chilli se solí. Nechte 10 minut prohřívat (ne smažit) a pak vmíchejte zbytek oleje, suché chilli vločky, cukr a sojovou omáčku.

Ještě horkou omáčku dejte do vyvařené sklenice a uzavřete. Takto připravená omáčka vám v lednici vydrží i více jak čtvrt roku. Důležité je, abyste vždy použili čistou lžičku při nabírání.

Takto připravenou  omáčku používám jak na Čínská, Vietnamská, Thajská, tak i na Malajská a Indická jídla.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno