Pažitka
Název:

Chlapské buchty plněné klobásovým zelím


Chlapské buchty plněné klobásovým zelím


Ingredience:
Ingredience na těsto:
hladká mouka250 g
polohrubá mouka250 g
vařené brambory200 g
mléko/voda180 ml
rozpuštěné sádlo100 g
vejce1 ks
čerstvé droždí30 g
cukr krupice1 špetka
drcený kmín1 lžička
sůl1 lžička
Náplň:
větší klobása1 ks
velká cibule1 ks
kysané zelí300 g
česnek2 stroužky
Postup přípravy:

Pořád všude vidím spoustu sladkého, jak jsou teď ženské víc doma, tak se všude peče. Já jsem teda taky šla a upekla buchty. Ale nedejte se oklamat, tyhle jsou k pivu! Protože jsou slané a plněné zelím s klobásou. Určitě si pochutná nejeden chlap, ale i my, ženský. A kdybyste hledali ty nejvláčnější buchty nasladko, recept je tady.

Nejprve připravte náplň. Cibuli, slaninu a klobásu nakrájejte na malé kostičky. Slaninu vložte do suché pánve, nechte ji pustit tuk a pak teprve přisypte cibuli, po chvíli i klobásu. Kdyby přeci jen bylo tuku málo, trošku sádla přidejte. Ale směs nesmí být příliš mastná. Nakonec přidejte zelí, česnek a duste 10 minut.
Dochuťte a sejměte ze zdroje tepla. Nechcte zcela vychladnout.


Do hrnku s polovinou vlažné tekutiny rozdrobte droždí a přidejte trochu cukru. Nechte cca 10-15 minut vzejít kvásek.
Do mísy odvažte mouky, kmín, osolte, přidejte vejce, najemno nastrouhané brambory a zbytek tekutiny. Zvolna promíchejte a vlijte vzešlý kvásek.
Těsto důkladně prohněťte, nejlépe v robotu.
Hotové těsto poprašte zlehka moukou, mísu zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě hodinu kynout.
Poté těsto přendejte na moukou zlehka posypanou pracovní plochu a důkladně ho ještě jednou propracujte. Pokud by se těsto lepilo, přidejte trochu mouky.
Těsto rozdělte na 20 ks a naplňte připravenou směsí.
Pekáč důkladně vytřete rozpuštěným sádlem, buchty pokládejte vedle sebe, ale ne úplně "nadoraz", budou ještě chvilku kynout. Každou buchtu vždy ze stran potřete sádlem. Nechte kynout ještě 20 minut.

Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte dozlatova.

Podrobné info:
Počet porcí20 porcí
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno