Název:Chléb pumpernickel
Ingredience:
| Ingredience: |
| sušené kvasnice | 7 g |
| vlažná voda | 250 ml |
| instantní káva | 1 lžička |
| tmavá melasa | 1 a půl lžíce |
| žitná mouka | 150 g |
| hladká mouka | 150 g |
| kukuřičná mouka | 50 g |
| bulgur | 45 g |
| holandské kakao | 2 lžíce |
| kmín | 2 lžičky |
| sůl | 1 lžička |
Postup přípravy:Tento tmavý chlebíček vás okouzlí svou chutí. Je v ní něco nevšedního ... možná je to tmavá melasa, rozpustná káva nebo kakao. Možná všechno dohromady...
Úplně nejlepší je plátek chleba s cottage sýrem a čerstvou bazalkou. Doporučuji také kombinaci másla a uzeného lososa.
V misce smícháme kvasnice, kávu, melasu. Vše zalijeme vlažnou vodou a necháme vzejít kvásek.
Do jiné mísy dáme všechny druhy mouky, kakao, bulgur, kmín a sůl. Přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme kynout asi hodinu.
Těsto vyklopíme na vál a znovu zpracujeme. Vytvarujeme bochánek dlouhý asi 40 cm.
Dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme kynout alespoň 30 minut.
Chleba potřeme vodou, posypeme kukuřičnou moukou a uděláme pár šikmých zářezů.
Pečeme 5 minut, pak troubu ztlumíme na 180°C a pečeme dalších 20 minut.
Necháme vychladnout.
Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy90 min
Autor:
zavřít okno