Pažitka
Název:

Chléb pumpernickel


Chléb pumpernickel


Ingredience:
Ingredience:
sušené kvasnice7 g
vlažná voda250 ml
instantní káva1 lžička
tmavá melasa1 a půl lžíce
žitná mouka150 g
hladká mouka150 g
kukuřičná mouka50 g
bulgur45 g
holandské kakao2 lžíce
kmín2 lžičky
sůl1 lžička
Postup přípravy:
Tento tmavý chlebíček vás okouzlí svou chutí. Je v ní něco nevšedního ... možná je to tmavá melasa, rozpustná káva nebo kakao. Možná všechno dohromady...
Úplně nejlepší je plátek chleba s cottage sýrem a čerstvou bazalkou. Doporučuji také kombinaci másla a uzeného lososa.
V misce smícháme kvasnice, kávu, melasu. Vše zalijeme vlažnou vodou a necháme vzejít kvásek.
Do jiné mísy dáme všechny druhy mouky, kakao, bulgur, kmín a sůl. Přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme kynout asi hodinu.
Troubu předehřejeme na 200°C. 
Těsto vyklopíme na vál a znovu zpracujeme. Vytvarujeme bochánek dlouhý asi 40 cm. 
Dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme kynout alespoň 30 minut.
Chleba potřeme vodou, posypeme kukuřičnou moukou a uděláme pár šikmých zářezů.
Pečeme 5 minut, pak troubu ztlumíme na 180°C a pečeme dalších 20 minut. 
Necháme vychladnout.
Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Kristýna Klejdusová

    zavřít okno