Pažitka
Název:

Chlebová polévka


Chlebová polévka


Ingredience:
Ingredience:
tenčí plátky starého chleba8 ks
máslo3 lžíce
velká cibule1 ks
česnek3 stroužky
celé vejce1 ks
vývar dle potřeby
pepř špetka
sůl špetka
mletý tymián1 lžička
majoránka1 lžička
drcený kmín1 lžička
mletá paprika1/2 lžičky
mletý zázvor1/2 lžičky
Postup přípravy:

Omylem jste koupili o kus chleba navíc, nebo vám ho prostě jenom spousta zbyla? Uvařte si chlebovou polévku. Pár krajíců na ní padne, a ze zbytku se vždycky dá udělat topinková klasika. 

A nebojte se, není to jako s tou pověstnou sekyrkovou (kterou já ovšem znám z dětství jako topůrkovou). Chlebová polévka je náhodou náramně dobrá. Rovnou ovšem zapomeňte na smrtelnou kombinaci bujón - vegeta. Použijte vývar (pokud nemáte, stejně bujón radši oželte) a dobré koření a budete překvapeni!

Postup:

Cibuli nakrájíme nadrobno a v hrnci osmažíme na polovině rozpáleného másla. Přisypeme kmín a papriku, krátce zarestujeme a zalijeme vývarem. Přidáme na drobné kostičky nakrájený a na zbytku másla opečený chléb (tento krok lze samozřejmě vynechat, ale osmažení dá polévce více chuti), česnek, pepř, tymián a zázvor a vaříme na mírném ohni, dokud se chléb nerozvaří. Poté přidáme majoránku, dosolíme a lehce vmícháme rozkvedlané vejce. Už nevaříme. Kdo nemá dost, může polévku podávat s chlebovými krutony, posypanou strouhaným sýrem, a nebo ještě lépe s na plátky nakrájenou a opečenou slaninou. Slaninu můžete přidat i přímo do polévky, stejně jako např. kořenovou zeleninu (v takovém případě zeleninu osmažíme s cibulí předtím, než přilijeme vývar, slaninu přidáváme až před dokončením). Polévku je také možné zjemnit smetanou nebo mlékem. Způsobů, jak chlebovou polévku připravit, je zkrátka mnoho, výše uvedený postup je pouze základní variantou. Tak zkoušejte a najděte si tu svoji.

Dobrou chuť!

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Pavlína Popelková

    zavřít okno