Pažitka
Název:

Chlebový věnec


Chlebový věnec


Ingredience:
Ingredience:
polohrubé mouky250 ml
žitné chlebové mouky125 ml
pšeničná chlebová mouka250 ml + 2 lžíce
hrubá sůl2 lžičky
sušené droždí1 a 1/2 lžičky
voda375 ml
polohrubá mouka na podsypání válu a poprášení těsta
Postup přípravy:

Prosím zkušené pekařky, aby po mně nechtěly vědět důvody technologického postupu. Z pudu sebezáchovy se vždy držím přesně receptu i popisu práce.

V míse smícháme 3/4 množství polohrubé a ostatní dva druhy mouky, sůl, sušené droždí a vodu a vařečkou vypracujeme těsto. Přikryté utěrkou necháme asi dvě hodiny kynout, až zdvojnásobí svůj objem.

Potom vložíme i s mísou do ledničky a necháme asi hodinu vychladit.
Vychlazené těsto vyklopíme na vál pomoučený zbylým množstvím polohrubé mouky a všechnu do těsta řádně zapracujeme. Vrátíme do mísy a necháme v teple asi 30 minut dokynout.

Vyhřejeme troubu na 240°C a do ní vložíme dospod rendlík s vodou a do horní části plech na pečení.

Vykynuté těsto znovu vyklopíme na vál s pomoučeným archem papíru na pečení a utvoříme věnec: Do "kopečku" těsta uděláme pomoučenou pěstí otvor (neděste se toho, opravdu to jde) a pomocí prstů následně vytvarujeme věnec o průměru cca 23 cm s vnitřním otvorem cca 11 cm(není podmínkou). Necháme 15 min odpočinout. Nůžkami uděláme do těsta 12 - 14 hlubokých zástřihů a snažíme se jednotlivé paprsky vytáhnout do boků. Necháme znovu 5 min odpočinout.

Na rozpálený plech stáhneme na papír s vykynutým těstem a pečeme cca 20 min dozlatova.

Podrobné info:
Počet porcí1 porce
Čas přípravyvíce jak 90 min

Autor:
Jana Šenkyříková

    zavřít okno