Pažitka
Název:

Chlupaté knedlíky s dušenou kapustou


Chlupaté knedlíky s dušenou kapustou


Ingredience:
Ingredience:
vařené brambory250 g
syrové brambory150 g
vejce2 ks
hrubá mouka + krupička (60g + 60g)120 g
malá kapusta1 ks
voda200 ml
hrubozrnná sůl dle chuti
vícebarevný pepř dle chuti
umeocet2 lžičky
třtinový cukr2 lžičky
celý kmín1 lžička
šunka od kosti4 - 5 plátků
olej dle potřeby
Postup přípravy:

Nejsou knedlíky jako knedlíky. U nás máme rádi spíše ty z brambor. Zkusila jsem tedy podobu chlupatých či střapatých knedlíků. Jejich střapatost či "chlupatost" tkví v tom, že se do těsta z uvařených brambor přidává i nastrouhaná brambora syrová, která díky tomu udělá z obyčejného knedlíku právě střapatý. Tyto knedlíky se skvěle hodí ke všem pokrmům, kde byste využili klasické bramborové knedlíky či noky. Knedlíky se hodí jako příloha a skvěle chutnají právě i s dušenou kapustou.

Nejprve si uvaříme brambor do měkka, záleží na velikosti brambor, trvá to cca 10 - 15 minut. Necháme mírně chladnout. Poté je oloupeme a pomocí tlačidla na brambory protlačíme do mísy. Přidáme najemno nastrouhanou syrovou bramboru, vejce, sůl a přisypáváme mouku s krupičkou. Vznikne středně tuhá, lepivá směs. Do většího hrnce dáme vařit vodu a poté pomocí dvou lžic tvoříme větší noky (knedlíky). Vaříme v osolené vroucí vodě cca 5 - 6 minut po vyplavání na povrch. poté knedlíky vyndáme. Díky syrové bramboře zůstanou knedlíky po obvodu jakoby střapaté, chlupaté, odtud jejich název. Můžete je využít jako přílohu všude tam, kde se hodí bramborové knedlíky nebo noky.

Já si je dala s dušenou kapustou. Je to jednoduché. Mezitím, co se vám vaří knedlíky, tak si nasekejte kapustu. Na páni si pak na troše oleje kapustu mírně osmahněte. Osolte, opepřete a přidejte kmín, poté podlijte trochou vody a nechte dusit, ale jen tak aby kapusta neztratila svoji křehkost, což bude trvat cca 5 - 8 minut. Poté už ji dochutíme umeoctem (octem) a případně cukrem. Pokud by někomu chybělo maso, je možné si na pánvi osmahnout na kostičky nakrájenou šunku od kosti.

Podrobné info:
Počet porcí3 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Alena Chramostová

    zavřít okno