Pažitka
Název:

Chobotnice na řecký způsob s pečenou paprikou


Chobotnice na řecký způsob s pečenou paprikou


Ingredience:
Ingredience:
vařená chobotnice (chapadla)500 g
olivový olej dle potřeby
cibule1 ks
česnek4 stroužky
řapíkatý celer2 stonky
červené víno (suché)100 ml
sušené oregano dle chuti
paprika (kapie)2 ks
loupaná rajčata1 plechovka
petrželová nať hrst
citron dle chuti
sůl dle chuti
pepř dle chuti
bagetka dle potřeby
Postup přípravy:

Pokud se vám podaří koupit čerstvou chobotnici, tak ji dejte do hrnce s kapkou oleje a žádnou vodou. Přiklopte pokličkou a duste. Chobotnice pustí spoustu vody, ve které se uvaří do měkka.

Daleko jednodušeji se vám bude shánět chobotnice mražená, která je už předvařená, sloupnutá z kůže a chapadla jsou nakrájená na kolečka.

Takovouto chobotnici - dají se ale použít i kalamary a podobně, nechte pozvolna rozmrazit a propláchněte studenou vodou.

Začněte tím, že ogrilujete celé papriky, až dokud nebudou mít dostatek černých puchýřů. Dejte je poté do sáčku, aby se zapařily a pak slupku bez problému oloupejte.

V nižším hrnci si rozehřejte olej a zpěňte na něm jak cibuli s řapíkatým celerem, paprikou, tak i česnek na hrubší kousky. Přidejte kousky chobotnice (nebo celé, ale maličké) a zprudka restujte. Nejlépe se na takové vaření bude hodit nerezový hrnec se silným dnem. Sice se to začne poněkud přichytávat, ale to je právě žádoucí.

Výpečky ze dna tomu dodají tu správnou chuť.

Teď je čas přidat sklenku vína. Přidaná tekutina odvaří to nejlepší ze dna, alkohol se odpaří a zůstane jen vůně, barva a chuť.

Do hrnce vyklopte i plechovku loupaných rajčat (kousky), sůl, pepř a na středním plameni duste 20 - 30 minut.
Pokud bude potřeba, může přilít krapet vody.

Těsně před koncem ochuťte sušeným oregánem a pokud vám zbude petrželkový olej z přípravy bagetek, tak i tím. 

Na talíři pokapejte olivovým olejem, čerstvým citrónem a posypte sekanou petrželkou.

Dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno