Pažitka
Název:

Chop suey


Chop suey


Ingredience:
Ingredience:
mrkev1 ks
paprika zelená, červená, žlutá1/3 ks
mini pak choi2 ks
řapíkatý celer2 stonky
cibule1 ks
houby šitake nebo jidášovo ucho dle chuti
rostlinný olej dle potřeby
česnek2-3 stroužky
zázvorcca 2 - 3 cm
citronová tráva dle chuti
sojová omáčka4 lžíce
ústřicová omáčka4 lžíce
sezamový olej1 lžíce
škrob1 lžíce
Postup přípravy:

Chop suey je hodně variabilní čínské jídlo. Může se připravovat pouze ze zeleniny nebo lze přidat na nudličky pokrájené a orestované kuřecí, vepřové nebo hovězí maso. Omáčka je výrazná a hustá. Zelenina musí zůstat nerozvařená, jen orestovaná na skus. Nejvíce času vám zabere krájení zeleniny, ale pak už je všechno raz dva.

Zeleninu očistěte a nakrájejte na nudličky. Houby předem namočené nakrájejte na plátky či nudličky. Nožičky vykrájejte, jsou příliš tuhé.

V menším kastrůlku nebo pánvi rozpalte olej, přidejte najemno posekaný česnek, zázvor a citronovou trávu. Zlehka orestujte, vlijte cca 100ml vody nebo kuřecího vývaru, obě omáčky, sójovou i ústřicovou a na mírném ohni nechte asi 5 minut provařit. Chuť by měla být dost výrazná, vzhledem k tomu, že už se pak nepoužívá sůl.

Ve woku nebo hlubší pánvi rozpalte rostlinný olej. Nejprve vložte orestovat cibuli, pak řapíkatý celer s mrkví a houbami, po chvíli cukety, papriky a pak choi. Poté vlijte přes sítko připravenou omáčku, prohřejte, případně dochuťte a zakápněte sezamovým olejem. Škrob rozmíchejte v cca 50 ml vody a vmíchejte do směsi. Promíchejte, sundejte ze zdroje tepla a podávejte s rýží.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno