Pažitka
Název:

Chřestová polévka s mrkví, bílou ředkví, jarní cibulkou, tymiánem, citronem a mandlovým mlékem


Chřestová polévka s mrkví, bílou ředkví, jarní cibulkou, tymiánem, citronem a mandlovým mlékem


Ingredience:
Ingredience:
České Ghíčko Bio dle potřeby
zelený chřest1 svazek
mrkev2 ks
jarní cibulku2 ks
bílá ředkev1/2 ks
sůl dle chuti
citron dle chuti
tymián dle chuti
voda1 l
mandlové mléko na zjemnění
Postup přípravy:

Kam se podívám, už se všude chřestí. Já chřest miluji a polévky mě z něj baví. Zrovna tak zapečený, s těstovinami a rajčaty, ve slanině či salátu, prostě má všestranné využití. Rozhodně dejte chřestu šanci.

Chřest bývá často označován jako král zeleniny. Je bohatým zdrojem vitamínu C a kyseliny listové. Nejchutnější chřest si můžeme dopřát především v hlavní sezóně a to od dubna do konce června. Tehdy najdeme v našich obchodech to nejlepší, co z chřestu můžeme pro naše tělo získat.

Dík svému složení napomáhá lidské tělo držet v dobré formě a vitalitě. Obsahuje velké množství vlákniny (2g na 100g), vody (92,3g na 100g) a velmi málo tuků (00,2g na 100g) a sacharidů (3,9g na 100g).

Další výhodou je konzumace chřestu pro všechny, kteří mají nedostatečný pitný režim, nebo vědí, že jim pití dělá problémy. Velký obsah vody je dalších důvodem, proč chřest zařadit do svého jídelníčku.

Chřest obsahuje velké množství betakarotenu, který je nezastupitelný pro zdravý zrak, kůži, obnovu sliznic a funguje jako prevence proti některým typům rakovinného bujení. Dále v chřestu naleznete vitamín E a C a vitamíny skupiny B - těmi jsou thiamin (B1), riboflavin (B2), pyridoxin (B6), biotin (H), niacin (B3), kyselina pantotenová (B5) a velké množství kyseliny listové (B9). Ze stopových prvků je v chřestu hojně zastoupen draslík a zinek, dále fosfor, železo, jód a sodík. Prostě a jednoduše, pokud jste chřest ještě nevyzkoušeli, rozhodně neváhejte.

Na Ghí orestujeme jarní cibulku, přidáme očištěnou a pokrájenou mrkev, bílou ředkev, krátce společně prohřejeme a zalijeme vodou. Přidáme sůl, tymián a vaříme do změknutí zeleniny. Připravíme si chřest, pokud máme mladé výhonky chřestu, nemusíme je loupat, například baby chřest. Pokud máme klasický chřest, uchopíme jej na obou koncích, propružíme do luku a odlomí se nám spodní dřevnatá část, kterou nevyhazujeme a necháme jako základ pro přípravu zeleninového vývaru či k masu, kdy se pouze povaří či upeče a následně vyhodí. Zbylou část chřestu od špičky dolů oloupeme pomocí škrabky. Když není chřest silný, stačí od poloviny dolů, myšleno od hlavičky. Bílý chřest je třeba od hlavičky loupat celý. Když je zelenina měkká, vhodíme chřest k připravované polévce, můžeme pokrájet na menší kousky, vaříme 5 - 8 minut. Následně vše společně rozmixujeme tyčovým mixérem a přepasírujeme. Vzniklou polévku můžeme zjemnit lžící jogurtu, či smetany. Pokud mléčné výrobky nesmíme, použijeme mandlové mléko či rostlinnou smetanu a pár kapek citronu, případně muškátový oříšek, tato polévka může mít více chuťových variací.

Pasírovat polévku nemusíme, ale počítáme s tím, že se sem tam může objevit vlásek z chřestu a ne všichni to mají úplně rádi.

Polévku můžeme ozdobit semínky, já jsem na oleji krátce prohřála polníček a trošku sezamových semínek.

Přeji dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy45 min

Autor:
Jitka Matěchová

    zavřít okno