Pažitka
Název:

Chřestová polévka s pórkem


Chřestová polévka s pórkem


Ingredience:
Ingredience:
zelený chřest svazek
pórekcca 15 cm
smetana100 ml
máslo kouek
zeleninový vývar1 l
sůl dle chuti
Postup přípravy:

Každý rok se těším na jarní sezónu chřestu. Mám raději zelený, má výraznější chuť než bílý, chutná po mladém hrášku. Tentokrát jsem připravila recept na krémovou polévku, která obsahuje kromě zeleninového vývaru jen 3 hlavní ingredience. A chutná báječně.

Z chřestu odkrojíme spodní 2/3 stonků, konce uřízneme asi 1cm od nejširší části. Zelený chřest se nemusí loupat, ale kdo chce, může spodní části zbavit slupky škrabkou na brambory. Horní třetinu chřestu vložíme do polévky později, aby se špičky zbytečně nerozvařily. Pórek nakrájíme na kostičky nebo kolečka, je to jedno, polévku stejně rozmixujeme.
Na másle orestujeme pozvolna pórek, malinko ho osolte, nebude vám hnědnout. Přidáme na kousky nakrájený chřest (spodní části), přilijeme vývar a dosolíme. Vaříme cca 15 minut, poté polévku rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem. V této fázi přidáme pokrájený zbytek chřestu a přilijeme smetanu. Necháme ještě vařit, dokud není chřest na skus. Případně dochutíme.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno