Pažitka
Název:

Chřestové risotto


Chřestové risotto


Ingredience:
Ingredience:
zelený chřest10 kousků
rýže na italské rizoto - Carnaroli, Vialone Nano250 g
máslo100 g
cibule nebo šalotka1 ks
sýr Grana Padano nebo parmezán80 g
voda1,2 l
kvalitní suché bílé víno60 ml
mořská sůl1 lžička
čerstvě mletý pepř špetka
olivový olej trochu
Postup přípravy:

Někdy stačí několik kvalitních surovin, abyste mohli vytvořit delikátní oběd. Sezóna chřestu pomalu končí, takže si ho ještě pořádně užijte! 

Z chřestu odřízněte 2 cm dlouhé konce, protože jsou dřevnaté a tudíž se nedají jíst. Stejně tak odřízněte tak 4 cm dlouhé hlavičky chřestu. Hlavičky jsou totiž velmi chutné a nemusí se vařit, takže je jen orestujte na olivovém oleji před podáváním a risotto jimi ozdobte. Zbylý chřest nakrájejte na půl až jeden centimetr tlustá kolečka.
Cibuli nebo šalotku oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Nastrouhejte najemno sýr.
Do hrnce dejte vodu a zahřejte ji tak, aby začala vařit. Poté můžete hrnec s ohřátou vodou odstavit.
V hluboké nebo větší pánvi rozehřejte 30 ml olivového oleje. Přidejte cibuli nebo šalotku a orestujte ji. Nesmí zhnědnout. Přidejte rýži a za stálého míchání jí orestujte. Přilijte víno a za stálého míchání nechte odvařit.

Poté přidejte nakrájená kolečka chřestu, přidejte 100 ml vody, kterou jste si předem ohřáli. Rýže by měla být zcela ponořená. Rýži stále míchejte. Když se voda odpaří, přilijte další část vody tak, aby byla rýže stále ponořená a rýži osolte. Takto s přiléváním vody pokračujte, než bude rýže zcela uvařená na skus. Trvá to tak 20 minut. Do uvařené rýže přidejte nakrájené máslo a přidejte nastrouhaný sýr. Pořádně risotto promíchejte a podle chuti dosolte a přidejte čerstvě mletý pepř.
Hlavičky chřestu krátce orestujte na rozpáleném olivovém oleji. Servírujte tak, že na talíř dejte risotto a navrch naaranžujte hlavičky chřestu. Můžete ihned podávat nejlépe s kvalitním suchým bílým vínem.

Podrobné info:
Počet porcí2 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Kateřina Homolová

    zavřít okno