

| Ingredience: | |
| kulatozrnná hnědá rýže | 1 šálek | 
| bílý chřest | cca 6 ks | 
| menší červená cibule | 1 ks | 
| suché bílé víno | 1 dcl | 
| zeleninový vývar/voda | cca 0,5 l | 
| ghí | 2 lžíce | 
| lístky šalvěje | menší hrst | 
| struhaný sýr Grana Padano | 2 lžíce | 
| sůl | dle chuti | 
| pepř | dle chuti | 
| Na orestování chřestových špiček: | |
| ghí | dle potřeby | 
| čerstvý tymián | dle chuti | 
Sezóna chřestu je v plném proudu a já si jí samozřejmě nemůžu nechat ujít! A jaký jiný chřest použít, než ten ČESKÝ z Hostína, pro který jsme si osobně dojeli a určitě se chystáme i na chřestové slavnosti, kde nakoupíme i chřest zelený!! Těšit se tedy můžete na další recepty!! 
 Proč ale nezačít úplnou klasikou v podobě krémového rizota?! 
Základem rizota je samozřejmě rýže, na tom se asi všichni shodneme. Já používám kulatozrnnou hnědou rýži, která narozdíl od bílé obsahuje více živin a vlákniny. 
 V hrnci se silnějším dnem necháme rozehřát ghí a orestujeme na něm červenou cibulku, kterou jsme pokrájeli najemno. Když cibulka zesklovatí, přidáme k ní propláchnutou rýži a necháme společně několik minut restovat. Rýže se krásně obalí máslem a lehce zprůhlední. Po několik minutách podlijeme rýži bílým vínem a necháme ho zvolna odpařit. Přidáme cca polovinu posekaných šalvějových lístků, mírně osolíme a opepříme a podlijeme přibližně 2 dcl horké vody či vývaru. Přiklopíme pokličkou a necháme rýži absorbovat tekutinu. Postupně přilíváme vždy jen malé množství vývaru, dokud není rýže tzv. na skus. 
 Mezitím co se vaří rizoto, oloupeme si chřest a lehce ho povaříme v osolené vodě. Stačí mu opravdu jen cca 3 minutky, aby si zachoval křupavou strukturu. Uvařený chřest ihned vložíme do nádoby s ledovou vodou, abychom zastavili var. Ze stonků si odkrojíme špičky, cca 3 vrchní centimetry stonku a zatím je položíme stranou. Zbytek chřestu nakrájíme na menší kousky. Polovinu vložíme do mixéru a umixujeme na hladké pyré. 
 Chřestové pyré přidáme do rizota ve chvíli, kdy je rýže téměř uvařená a necháme společně dodělat, aby se chutě krásně propojili. Nakonec vmícháme do hotového rizota strouhaný sýr, šalvěj a kousky chřestu. Pokud by bylo rizoto málo krémové, přilijeme trošku vývaru. Konzistence by měla být příjemně kašovitá a krémová.
 Hotové rizoto zdobíme chřestovými špičkami, které opečeme na ghí s lístky čerstvého tymiánu.