Název:Chřestovo-hrášková krémová polévka pro děti od 9 měsíců
dětská jídla
            
          
	
  	    Ingredience:            
              | Ingredience: | 
| zelený chřest | cca 25 stonků | 
| mražený hrášek | 1 hrnek | 
| malá cibule | 1 ks | 
| česnek | 2 stroužky | 
| smetana ke šlehání | 1 dl | 
| vývar nebo voda | cca 300 m | 
| sůl |  dle chuti | 
| olej |  dle potřeby | 
| semínka černého sezamu (od 2 let) |  na ozdobu | 
            
        Postup přípravy:Lahodná, nasládlá a po chřestu taková něžně pikantní polévka.
	
        Chřest nakrájejte na zhruba centimetrové špalíčky (dřevnaté konce odstraňte), česnek a cibulku na drobno. V hrnci na dně rozpalte malé množství oleje, na kterém osmahněte cibulku, česnek i chřest, dokud vše nezačne zlátnout. Poté podlijte vývarem nebo vodou (tak, aby bylo vše ponořené, ale ne víc) a přiveďte k varu. 
Vařte do změknutí chřestu, což trvá asi 10 minut. Poté odstavte, nasypte ještě mražený hrášek a krátce prohřejte. Případnou nadbytečnou vodu slijte (nevyhazujte!) a zeleninu rozmixujte na hladké pyré, které můžete případně zase zpátky naředit vodou, kterou jste nechali stranou. Dochuťte solí a zjemněte troškou smetany. Můžete doladit ještě i dalším česnekem.
 
Podávat můžete například s česnekovými krutony a semínky černého sezamu. Pokud budete chtít, aby byla polévka sytější nebo nahradila hlavní jídlo, naservírujte třeba ještě ztracené vejce, jako jsem to udělala já.
Dětská specifika: 
- pro chřest nemám oporu ve svých tabulkách, nicméně mám za to, že odhadem třičtvrtěroční dítě by ho mělo dobře strávit. V případě podávání mladším můžete vynechat agresivnější česnek a cibuli. 
 
- semínka jsou taktéž hůře stravitelná - tabulkově od 2 let 
 
- pokud budete servírovat s vejcem, pak dětem od 1 roku
 
            
        Podrobné info:
        
        Počet porcí4 porce
Čas přípravy20 min
Autor:
    
	
   
    zavřít okno