

| Ingredience: | |
| čerstvý chřest | 1 svazek | 
| máslo | 2 lžíce | 
| menší cibule | 1 ks | 
| zeleninový vývar | dle potřeby | 
| smetana ke šlehání | 250 ml | 
| bílý pepř | dle chuti | 
| sušený česnek | dle chuti | 
| muškátový oříšek | dle chuti | 
| sůl | dle chuti | 
| slnina | dle chuti | 
| toasty | dle potřeby | 
Chřestová sezóna je v plném proudu, jelikož začíná v dubnu a končí v červnu. Takže můžeme začít "chřestovat". 
 Chřest neboli špargl, obsahuje vitaminy A, C, E a B a také draslík, vápník, sodík, fosfor, mangan, křemík a železo. Takže je nejen dobrý, ale i zdravý. Při nákupu si dejte pozor na to, aby byl čerstvý - neměl by mít zahnědlé, zašedlé, nebo žluté konce. Špargl nesmí být gumový ani scvrklý, při ohybu praskne a je plný šťávy a jeho hlavičky jsou uzavřené. 
 Někdo mi říkal, že je chřest „jen módní záležitost“, ale to není pravda! Víte, že chřest z Ivančic byl oblíbený i na vídeňském císařském dvoře? 
Čerstvý zelený chřest není třeba ho loupat, stačí jen odkrojit dřevnaté konce. Poté ho rozkrojit a dát vařit v osolené vodě na cca 10-15 minut. Špičky chřestu si vyndáme na ozdobu.
Vedle v hrnci rozpustit trošku másla, přidat na jemno pokrájenou cibuli a nechat ji zesklovatět. Na cibulku vložit uvařený chřest a jemně orestovat. Poté zalít vývarem (kuřecí, nebo zeleninový), přidat smetanu (používám smetanu ke šlehání), bílý pepř, špetku sušeného česneku a muškátového oříšku. Nakonec vše rozmixovat ponorným mixérem do hladkého krému.
Na talíř položte špičky chřestu, nalijte polévku a můžete servírovat. Já jsem přidala upraženou slaninu a toasty. Mohu vřele doporučit, dobrou chuť.