Pažitka
Název:

Chřestový krém se slaninou


Chřestový krém se slaninou


Ingredience:
Ingredience:
čerstvý chřest1 svazek
máslo2 lžíce
menší cibule1 ks
zeleninový vývar dle potřeby
smetana ke šlehání250 ml
bílý pepř dle chuti
sušený česnek dle chuti
muškátový oříšek dle chuti
sůl dle chuti
slnina dle chuti
toasty dle potřeby
Postup přípravy:

Chřestová sezóna je v plném proudu, jelikož začíná v dubnu a končí v červnu. Takže můžeme začít "chřestovat".
Chřest neboli špargl, obsahuje vitaminy A, C, E a B a také draslík, vápník, sodík, fosfor, mangan, křemík a železo. Takže je nejen dobrý, ale i zdravý. Při nákupu si dejte pozor na to, aby byl čerstvý - neměl by mít zahnědlé, zašedlé, nebo žluté konce. Špargl nesmí být gumový ani scvrklý, při ohybu praskne a je plný šťávy a jeho hlavičky jsou uzavřené. 
Někdo mi říkal, že je chřest „jen módní záležitost“, ale to není pravda! Víte, že chřest z Ivančic byl oblíbený i na vídeňském císařském dvoře? 

Čerstvý zelený chřest není třeba ho loupat, stačí jen odkrojit dřevnaté konce. Poté ho rozkrojit a dát vařit v osolené vodě na cca 10-15 minut. Špičky chřestu si vyndáme na ozdobu.
Vedle v hrnci rozpustit trošku másla, přidat na jemno pokrájenou cibuli a nechat ji zesklovatět. Na cibulku vložit uvařený chřest a jemně orestovat. Poté zalít vývarem (kuřecí, nebo zeleninový), přidat smetanu (používám smetanu ke šlehání), bílý pepř, špetku sušeného česneku a muškátového oříšku. Nakonec vše rozmixovat ponorným mixérem do hladkého krému.
Na talíř položte špičky chřestu, nalijte polévku a můžete servírovat. Já jsem přidala upraženou slaninu a toasty. Mohu vřele doporučit, dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy20 min

Autor:
Vendula Špetlíková

    zavřít okno