Pažitka
Název:

Cibulový koláč na plech


Cibulový koláč na plech


Ingredience:
Ingredience:
červená cibule2 - 3 ks
olej1 lžíce
zakysaná smetana (rozhodně kupte takovou, která nemá ve složení uveden škrob)150 ml
žloutek1 ks
sůl špetka
sušená majoránka špetka
hoté kupované křehké těsto na koláč1 ks
Postup přípravy:

Receptů na slané koláče najdete celou řadu, obvykle počítají s velkorysou dávkou smetany a vajec. Když tuhle náplň nepřepečete, což by vedlo ke sražení vaječných bílkovin, bude vám výsledkem jemný krémový koláč. 

Ještě vlažný, doplněný sklenkou vína, představuje dost hříšnou chuťovku.

V receptu jsem použila hotové, kupované těsto. Křehké těsto si totiž zaslouží zcela samostatnou pozornost, a té se mu dostane zase někdy jindy.

Postup

  1. Těsto, rozválené na tvar kruhu a vysoké kolem 4 mm, prostě jen přeneste na plech vyložený papírem na pečení. Troubu začněte předehřívat na 180 stupňů, horkovzdušný oběh ponechte vypnutý.
  2. Smetanu smíchejte se žloutky, špetkou soli a trochou rozemnuté majoránky. Rozetřete na těsto, malý kousek podél okrajů nechte volný. Posléze okraje trochu a jen z malé části přehněte nahoru. Když u toho vytvoříte ozdobný vzor, cena bude nejspíš vaše.
  3. Cibule oloupejte a nakrájejte na tenké půlměsíčky. V míse je smíchejte s olejem a špetkou soli, přitom se snažte oddělit jednotlivé vrstvy cibule od sebe. Potom tuhle nádheru rozprostřete na ochucenou smetanu. Vložte do trouby a pečte 25-30 minut, až okraje zezlátnou a cibule též.
  4. Nechte chvíli vychladnout, nakrájejte na kousky a podávejte vlažné.
  5. Tajný TIP: Místo křehkého těsta můžete použít i hotové těsto na pizzu. Pečte však velmi zprudka, ideálně mezi 220-240 stupni. Hotový koláč vyndejte z trouby nejpozději za 20 minut, ale možná i dříve - řiďte se barvou okrajů.
Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Jana Florentýna Zatlkoukalová

    zavřít okno