Pažitka
Název:

Cibulový quiche s gorgonzolou, slaninou a levandulí


Cibulový quiche s gorgonzolou, slaninou a levandulí


Ingredience:
Křehké těsto:
hladká mouka (můžete použít i špaldovou)250 g
máslo125 g
ledová voda50 ml
sůl1 lžička
Náplň:
velká cibule3 - 4 ks
slanina120 g
gorgonzola (nebo jiný sýr s modrou plísní, případně kozí)150 g
sušené kvítky levandule2 lžičky
vejce2 - 3 ks
smetana na šlehání125 ml
máslo + na vymazání formy kousek
Postup přípravy:

Slané koláče neboli quiche se těší velké oblibě nejen u nás doma. Dá se do nich zužitkovat zelenina, sýry, uzeniny, prostě třeba i přebytky z lednice. Tentokrát jsem se inspirovala podle Gurmet časopisu a koláč je opravdu výborný, lehce navoněný kvítky levandule.

Nejprve si připravte těsto. Mouku s máslem zpracujte ž do konzistence drobenky. 

Osolte, vlijte vodu a rychle zpracujte v hladké těsto. S křehkým těstem se musí pracovat opravdu rychle, aby máslo nezačalo příliš měknout. Těsto zformujte do koule, zabalte do potravinové fólie a vložte na hodinu do lednice. Po hodině ho vyjměte. Zapněte troubu na 190°C. Těsto vyválejte do kruhu o něco většího, než je vaše koláčová forma. Formu můžete vymazat a vysypat, ale není to nutné, v těstě je tuku dost. Těstem vyložte formu včetně krajů, dno quiche propíchejte vidličkou. Položte na něj pečící papír a vysypte na korpus 1 cm vrstvu fazolí hrachu nebo třeba rýže. Pěkně tím zatížíte korpus, který zůstane rovný.

Vložte do trouby a pečte 10 minut. Vyjměte, vysypte obsah.

Během pečení korpusu připravte směs na náplň. Nejprve orestujte na suché pánvi slaninu, tu vyjměte. Na pánev vložte kousek másla, cibule nakrájené na kolečka a restujte na nižší teplotě dozlatova.

Do mísy vyklepněte vejce, přidejte smetanu, část slaniny (zbytek nechte na ozdobení povrchu), levandule a orestovanou cibuli. Osolte, promíchejte a vlijte na korpus. Na povrch rozdělte kousky gorgonzol, zbytek slaniny a levandulových kvítků. Vložte do trouby, snižte teplotu na 175°C, pečte 20 - 30 minut, dokud směs neztuhne a povrch se neopeče. Před servírováním nechte quiche chvilku zchladnout, bude se lépe krájet.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Andrea Motlíková

    zavřít okno