Pažitka
Název:

Citronovo-makový chlebíček


Citronovo-makový chlebíček


Ingredience:
Ingredience na těsto:
vejce2 ks
olej40 ml
citronová šťáva1-2 lžíce
bílý jogurt200 g
kůra z citronu1/2 ks
hladká mouka250 g
kypřící prášek do pečiva2 lžičky
sůl1 špetka
celý mák1 lžíce
Poleva:
citronová šťáva2 lžíce
cukr moučka150-200 g
Postup přípravy:

Citron a mák, to je kombinace, která se mi nikdy neomrzí. Ráda po ní sáhnu zvlášť ve chvíli, kdy mám chuť na něco svěžího a ovocného a doma žádné ovoce, co by se hodilo do koláče, nemáme. Tady jsem oboje přidala do jemného těsta a celý chlebíček ještě potřela sladkokyselou citronovou polevou.

Troubu předehřejeme na 180 °C. V mixéru vyšleháme vajíčka s cukrem do světlé pěny. Tenkým pramínkem přilijeme olej a citronovou šťávu, nadvakrát přidáme jogurt a vše důkladně zašleháme. Poté opatrně vešleháme i najemno nastrouhanou kůru, mouku s kypřícím práškem, sůl a mák.

Těsto vlijeme do chlebíčkové formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou, povrch těsta uhladíme. Pečeme asi 60 minut, testujeme špejlí. Pokud povrch zlátne příliš rychle, přikryjeme ho alobalem. Upečený chlebíček necháme vychladnout ve formě.

Na polevu lžící utřeme citronovou šťávu s cukrem, zabere to několik minut. Výsledná poleva by měla být hodně hustá, jinak z chlebíčku steče dolů.  

Tip: Mě se nejlépe osvědčila opravdu hustá poleva, kterou jsem na chlebíček musela natřít nožem. Po rozetření se po chvilce lehce rozlila, takže nebylo vidět tahy nožem, ale zároveň nestékala dolů. Na druhou stranu, po čase začala vysychat a trochu popraskala, to už nám ale nevadilo. Konzistenci se mi povedlo trefit až na podruhé, proto je na fotce na chlebíčku vespod vidět i ta první, řídká poleva.
Podrobné info:
Počet porcí10 porcí
Čas přípravy90 min

Autor:
Kateřina Šišková

    zavřít okno