Pažitka
Název:

Citronový koláč s ostružinovo-balsamicovou omáčkou


Citronový koláč s ostružinovo-balsamicovou omáčkou


Ingredience:
Ingredience:
mascarpone250 g
zakysaná smetana (16%)400 g
celá vejce3 ks
cukr3 lžíce
prášková želatina2 lžičky
voda250 ml
moučkový cukr dle chuti
Cukerný roztok:
citron - šťáva z něj1 ks
cukr5 lžic
voda200 ml
Korpus:
čokoládové sušenky200 g
máslo120 g
Ovocná omáčka:
ostružiny100 g
bílé krémové balsamico2 lžíce
tmavé klasické balsamico1 lžíce
citronová šťáva1 lžíce
voda150 ml
Postup přípravy:

Jednoduchý nepečený sušenkový korpus se šlehanou náplní ze sýra mascarpone, doplněný desetiminutovou omáčkou z lesních plodů a balsamica.

Korpus:
Máslo rozpustíme na mírném ohni a vmícháme do rozmixované sušenkové drti a rukou promačkáme. Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem a rovnoměrně rozprostřeme sušenkovou směs. Prsty řádně uhladíme a dáme na 30 minut do lednice.

Náplň:
Cukerný roztok: všechny suroviny svaříme na mírnějším ohni, dokud nezískají konzistenci řidšího medu. Odstavíme.

Vejce rozšleháme se 3 lžícemi cukru do husté pěny, vmícháme zakysanou smetnu, cukerný roztok. Pokud by nám náhodou vznikly hrudky, přecedíme směs přes síto. Pak opatrně vetřeme mascarpone.

Přivedeme k varu 100 ml vody, odstavíme a přisypeme želatinu. Když se rozpustí, přidáme dalších 150 ml vody, rozmícháme a vlijeme do mascarponové směsi. Ochutnáme, podle potřeby můžeme přidat moučkový cukr. Směs bude hodně tekutá, neděste se. Vše nalijeme na sušenkový korpus, vršek zakryjeme folií a uložíme do lednice aspoň na 6 hodin, nejlépe přes noc. 

Ovocná omáčka:
Cukr s vodou přivedeme k varu. Pak přidáme obě balsamica, necháme znovu přejít varem a po 5 minutách, když směs zhoustne, opatrně vmícháme ostružiny. Ochutnáme, podle potřeby dosladíme nebo dokyselíme.

Poznámka:

Krájíme na trojúhelníky, nebo zkusíme pomocí vykrajovátek i jiné tvary, viz foto. Až budete dort krájet, můžete ho po obvodu uvolnit tenkým nožem.

Tipy: citrony nahraďte limetkou nebo pomeranče. Místo tmavých sušenek zkuste světlé máslové. Dezert zkuste vylepšit pravou vanilkou a créme fresh.

Podrobné info:
Počet porcí8 porcí
Čas přípravy30 min

Autor:
Daniela Svobodová

    zavřít okno