Pažitka
Název:

Cizrnové brownies s jablky

bezlepkové, veganské


Cizrnové brownies s jablky


Ingredience:
Ingredience:
vařená cizrna240 g
holandské kakao4 lžíce
vanilkový extrakt1 lžíce
chia semínka + 6 lžic vody3 lžíce
nastrouhaná jablka150 g
med1 lžíce
sůl špetka
kokosové mléko150 ml
prášek z vinného kamene1 lžička
Postup přípravy:

Kdo mě zná, tak ví, že miluju čokoládu v jakékoli podobě…čokoládová zmrzlina, dort, horká čokoláda nebo jen kostička (dobře tabulka :D) pomalu se rozpouštějící hořké čokolády na jazyku…to je zkrátka něco, čemu asi nikdy neodolám. I proto hledám zdravější alternativy mému čokoládovému mlsání.

Při přípravě hummusu jsem nějak neodhadla množství cizrny a začala jsem přemýšlet, jak její přebytek využít. A protože sladké prostě milujeme, řekla jsem si, že se postavím výzvě a konečně vyzkouším tolik opěvované brownies z luštěnin. Živě si pamatuju na okamžik, kdy jsem se rozhodla před několika lety vyzkoušet slavné fazolové brownies. Plná očekávání jsem nakoupila všechny ingredience a pustila se do svého veledíla. No výsledek naprosto minul mé očekávání…po prvním soustu letěl celý obsah pekáčku do koše a já prohlásila, že TOHLE už fakt dělat nebudu!!  Nevím, jestli jsem tehdy měla smůlu na špatný recept nebo byly moje chuťové buňky ještě stále omámeny umělými sladidly chemickými látkami v cukrovinkách, které jsem tehdy jedla. Každopádně až teď jsem se odhodlala znovu a musím říct, že jsem opravdu ráda, protože tohle fakt stojí za to!!!

Jestli alespoň z poloviny tak jako já milujete čokoládu a vláčné dezerty, je tento přesně pro vás. My jsme si ho doma zamilovali.

Jako první krok začneme přípravou chia gelu, který v těstě poslouží jako pojivo.  Chia semínka zalijeme dvojnásobným množstvím vody, promícháme a zatím odložíme stranou.

Cizrnu, kterou jste si předem uvařili (nebo klidně použijte sterilovanou v konzervě a důkladně ji propláchněte), nasypeme do mixeru, zalijeme kokosovým mlékem, a mixujeme tak dlouho, dokud z ní nevznikne hustá kaše. Cizrnovou směs přendáme pomocí stěrky do mísy a začneme zapracovávat do těsta ostatní ingredience. Zlehka vmícháme holandské kakao smíchané s práškem z vinného kamene, špetku soli a vanilkovým extraktem. Osladíme medem nebo jiným sladidlem (já použila vrchovatou lžíci medu). Nakonec do těsta vmícháme chia gel a nahrubo nastrouhaná jablka.

Směs rozetřeme do menšího pekáčku vyloženého pečícím papírem a vložíme péct do trouby předehřáté na 170 stupňů. Pečeme cca 60 minut. Upečené brownies bude uvnitř ještě trošku měkké a lepivé, ale po vychladnutí krásně ztuhne a půjde krájet.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy90 min

Autor:
Marie Hrázská

    zavřít okno