Pažitka
Název:

Cizrnovo-dýňové "kari"

vegetariánský recept


Cizrnovo-dýňové "kari"


Ingredience:
Ingredience:
větší dýně Hokaido1/3 ks
mrkev2 ks
vařená cizrna400 g
velká masitá rajčata5 ks
pórek dle chuti
olivový olej2 lžíce
kurkuma dle chuti
kmín dle chuti
česnek dle chuti
bylinky (tymián...) dle chuti
sůl dle chuti
kokosové mléko1 plechovka (200ml)
Postup přípravy:

Na fotce nic moc, ale ve skutečnosti musím říct, že se mi zase cosi povedlo. Taková dobrota - cizrnovo-dýňové "kari" pro mrňousky s rajčaty a kokomlíkem, podávané s quinoou. Ujídali, vlastně ochutnávali, jsme ještě před obědem s Jonáškem ob a pak jsme šli raději ven, aby nám k obědu vůbec něco zbylo.

Dýni důkladně omyjeme, Hokaido se nemusí loupat, jiný druh oloupeme a nakrájíme na kostky. Mrkve očistíme a jemně nakrájíme. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Pórek očistíme, nakrájíme na kolečka (půlkolečka).

Na oleji osmahneme pórek, dokud nezvadne, pak k němu přidáme zbytek zeleniny. Promícháme, přidáme koření a lehce osolíme. Přidáme cizrnu, klidně i s nálevem, pokud máme nakládanou. Případně přilijeme vodu, ale pamatujeme, že nevaříme polévku, má to zůstat husté. Za občasného míchání vaříme cca 20 minut, dokud není mrkev měkká.

Po dovaření část rozmixujeme. Nemusíme ani oddělávat bokem, směs je docela hustá, takže si prostě vytyčíme v kastrólu oblast, kterou projedeme tyčákem.

A teď přišel čas na kokosové mléko, které buď vmícháme do omáčky, a nebo jím zdobíme až na talíři. Kokosové mléko nevaříme, hrozí zdrcnutí, což teda nemá vliv na chuť, ale esteticky nic moc.

Jako příloha se hodí kromě quinoi i bulgur, rýže, kuskus, tarhoňa, pohanka... no myslím, že snad kromě brambor to bude dobré s čímkoliv. 

Dobrou chuť.

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy60 min

Autor:
Tereza Linnertová

    zavřít okno