Pažitka
Název:

Cizrnový dortík pro děti od 2 let

dětská jídla


Cizrnový dortík pro děti od 2 let


Ingredience:
Ingredience:
cizrna (cca 400 g)1,5 plechovky
vejce3 ks
med nebo libovolný sirup90 g
kakao holandského typu50 g
kypřící prášek1/2 balíčku
Krém:
tvaroh1 vanička
ricotta1 kelímek
med nebo sirup dle chuti
Postup přípravy:

Recept na cizrnový koláček z mého oblíbeného blogu od Sůši mám uložený už dlouho. Když jsem se na něj konečně dostala prohlédla recept pořádně, zjistila jsem, že není úplně mimi-friendly. Takže jsem to prostě uplácala po svém. Od Sůši jsem se ale odrazila, takže jí vélký díky za tento famózní nápad na dort bez jediného gramu mouky.

Nejprve je potřeba slít cizrnu od nálevu. Ten jsem ale nevylila do umyvadla jako obvykle, nýbž jsem si ho ponechala. Zjistila jsem totiž naprosto šokující informaci - prý se tato zázračná tekutina dá vyšlehat do pěny jako bílky. A fakt že jo! Takže pokud jste taky takoví experimentátoři, udělejte si z nálevu pusinky podle tohoto návodu. Já je moc neumím, tak si netroufám vám radit jak na ně, ale už jen to, že jsem to zkusila a opravdu to fungovalo, mě naplnilo neuvěřitelným pocitem blaha. Co teprve ti, kteří z nějakého důvodu nemohou nebo nechtějí jíst vajíčka. 
 
Ale k věci. Cizrnu rozmixujte na kaši. Když do ní rozklepnete i vejce, bude se vám mixovat určitě mnohem lépe. Pak už zbývá jen vmíchat kakao, kypřící prášek a med (nebo sirup či cukr). Moje verze je skutečně co nejvíce osekaná od cukrů, aby byla co nejzdravější, proto pokud nepotřebujete cukry hlídat a jste více na sladké, trošku přidejte, aby byla hmota přesně podle vaší chuti. Pak už zbývá jen navrstvit do formy nebo malého pekáčku (použila jsem kulatou silikonovou formu o průměru 25cm) a upéct. Na 180°C přibližně 30 minut. Dortík mi na povrchu trošku popraskal, ale stejně jsem měla v plánu jej zahalit do krému, takže mi to vůbec nevadí. Navíc popraskal tak krásně roztomile, rustikálně.
 
Krém je super tečka na tomto dortíku a navíc opravdu rychlovka. Smíchejte tvaroh, ricottu a med a navrstvěte na dortík. Nechte v lednici pořádně zatuhnout. Můžete při podávání ještě polít sirupem nebo udělat ovocný přeliv. 

Dětská specifika:

Podrobné info:
Počet porcí6 porcí
Čas přípravy45 min

Autor:
Barbora Charvátová

    zavřít okno