Pažitka
Název:

Čočka na kyselo


Čočka na kyselo


Ingredience:
Ingredience:
čočka500 g
voda1 l
sůl dle chuti
pepř dle chuti
česnek dle chuti
tuk dle potřeby
hladká mouka1 lžíce
ocet dle chuti
kořenová zelenina dle chuti
Postup přípravy:

Dnes jen šup šup obídeček a hurá směr cesta z města.

Čočku si můžete namočit ráno do studené vody a v čase oběda uvařit. Je drobná a tak není třeba ji máčet celou noc třeba jako fazole.

Já kolikrát, ale nenamáčím vůbec. Vaří se sice o chvilinku déle, ale lépe se tak reguluje její tvrdost.

Nemáme rádi tu rozvařenou hnědou kaši bez struktury.

Několik hodin máčenou čočku dáme tedy i s vodou na sporák. Osolíme, opepříme a přidáme i nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu (asi jednu hrst).

Já ráda používám svou vlastní sušenou. Máte-li doma někdo naloženou v soli, tak klidně použijte tu. Dávejte ovšem pozor na další sůl. Lehce se stane, že jídlo přesolíte!

Vařte do změknutí, ale ne do rozvaření.

Mezi tím si na pánvi opečte klobásu a vejce. Dejte stranou a na té samé pánvi nejlépe na sádle orestujte i nakrájenou cibuli. Osmahněte ji krásně do hněda a zaprašte lžící mouky.
Udělejte světlou jíšku a horkou vmíchejte k čočce.

Nechte krátce provařit. Pokud bude moc hustá, tak přidejte krapet vody.

Čočku odstavte ze sporáku a prolisujte do ní česnek a podle chuti i pár lžic octa.

Podávat můžete jen tak a nebo s krajícem dobrého chleba a kyselou okurkou.

Dobrou chuť! 

Podrobné info:
Počet porcí4 porce
Čas přípravy30 min

Autor:
Gabriela Myslivcová

    zavřít okno